пʼятницю, 3 червня 2022 р.

Захід позбувся ілюзій щодо путінської недоімперії




 "Я думав, що Путін вторгся лише в Україну. Я помилявся", - пише в колонці для The New York Times триразовий лауреат Пулітцерівської премії Томас Фрідман.


Він каже, що, хоч і пише про російсько-українську війну регулярно з 24 лютого, йому знадобилося приїхати до Європи, щоб побачити, що насправді вторгнення Путіна - це також вторгнення у Європу.


Здавалося, Європа примириться з великою війною в Україні так само, як зробила це в 2014 році, коли Росія окупувала Крим. Але нинішній масштаб російської воєнної агресії "дедалі більше нагадує наступ Гітлера на решту Європи, який почався з нападу Німеччини на Польщу в 1939 році". "Додайте до цього ймовірну загрозу, що Путін застосує ядерну зброю, ... і це все пояснює", - пише Фрідман.



Наприклад, це пояснює, чому уряд Німеччини практично за одну ніч відмовився від пацифізму, який країна сповідувала майже 80 років. Чому Фінляндія та Швеція відмовилися від більш ніж 70-річного нейтралітету та подали заявки на вступ у НАТО. Це пояснює, чому Польща відмовилася від неформального союзу з проросійською Угорщиною та відкрила свої кордони для українських біженців, а також стала важливим каналом для поставок зброї НАТО в Україну.



"Те, що я вважав просто російським вторгненням в Україну, перетворилося на європейський землетрус", - пише Фрідман. Він цитує екс-міністра закордонних справ Німеччини Йошку Фішера, який сказав: "Ви бачите величезні зміни в Європі у відповідь на дії Росії — не через тиск Америки, а тому, що сьогодні сприйняття загрози Росії зовсім інакше". Росія, за словами Фішера, більше не є частиною європейського мирного порядку. Відбулася "повна втрата довіри до Путіна".



Фрідман пише про безпрецедентну реакцію Євросоюзу на повномасштабне вторгнення Росії в Україну. За його словами, 27 країн перетворилися на один кулак. "Ви могли майже відчути, як чиновники ЄС дивуються самі собі: вау, це точно наш кулак?" - пише він.



ЄС ухвалив 5 пакетів санкцій та узгоджує 6-й - причому йдеться про санкції, які болючі не лише для Росії, але й для самого ЄС. "Мабуть, найбільше вражає те, скількох біженців з України країни ЄС готові прихистити без особливих нарікань", - зазначає Фрідман. Він цитує польського прем'єра Матеуша Моравецького, який сказав, що Путін помилився, коли вирішив, що ЄС не витримає його тиску.



Одне з головних питань зараз - як довго протримається цей союз на підтримку України. "Я сподіваюся, - пише Фрідман, - українці протримаються тільки, скільки потрібно для отримання більш передового західного озброєння, а також для того, щоби санкції проти Росії стали для неї реально болючими. Тоді українці матимуть реальні важелі впливу на Путіна для врегулювання шляхом переговорів".



Томас Фрідман каже, що під час поїздки до Європи помітив: є переконання, що доки Путін залишатиметься при владі в Москві, ніхто не довірятиме Росії щодо будь-якого питання, яке стосувалося б України. І хоч ніхто не виступає за зміну режиму в Кремлі, "щось дуже велике тут зламалося щодо Путіна". Це може стати проблемою, коли сторони сядуть за стіл переговорів. Але Путін, на думку Фрідмана, - "це проблема російського народу", а не міжнародної спільноти.
Переклад Олени Римовської.


Немає коментарів: