четвер, 23 червня 2022 р.

Біженці з Миколаївщини взяли участь в обрядовому святі в Польщі




Вперше учасниками щорічного свята "Ніч на Купала" (Noc Kupały) в селі Фрончкі (Frączki) Вармінсько-Мазурського воєводства взяли участь українці. У тому числі, біженці з Миколаєва. Про це розповіла співорганізаторка заходу Анета Фабісяк-Хіл.


- Це свято проводимо щороку напередодні дня літнього сонцестояння 22 червня. Ми співаємо
обрядові пісні, дівчата плетуть вінки і
пускають на воду. Ми віримо, що вода і вогонь у цю ніч мають особливу цілющу силу. Традиції святкування подібні до українських. Тому сподіваємося, що наші гості з України почуватимуться як вдома, - розповіла Анета Фабісяк-Хіл.

 


Як волонтерка Анета Фабісяк-Хіл допомагає українським біженцям вчити польську мову в рамках ініціативи "Слово до слова" Федерації організацій соціальних (FOSa). Учасники проєкту - це люди, які вчать граматику, розуміють польську мову. Але мають психологічний бар'єр і тому їм важко заговорити. Тому виникла ідея організувати індивідуальні онлайн зустрічі волонтерів і людей, які потребують допомоги, щоб заговорити польською. Розмова на різні теми триває годину.


- Під час святкування Ночі на Купала, ми спостерігали, що українці, які є учасниками проєкту, говорили польською мовою з поляками. І люди, які не знають української мови, їх розуміли. Це свідчить про результативність та ефективність наших спільних зусиль, -сказала Анета Фабісяк-Хіл.


Учасник святкового дійства 11-річний Михайло Хода приїхав до Вармінсько-Мазурського воєводства з Миколаївської області в квітні 2022 року. Він розповів, що в селі Миколаївське Шевченківської громади щороку проводили подібне свято в ніч із 6 на 7 липня. Але в цьому році через війну захід не відбудеться.


- Біля нашого будинку, навпроти ставка розпалювали велике вогнище. Був концерт. Люди співали, танцювали, стрибали через вогнище, пускали у ставок віночки. Святкували до світанку. Я вдячний, за запрошення на це свято у Фрончках. Дуже щасливий, що за 1600 кілометрів від дому, почуваюся як в Україні, - сказав Михайло Хода.


Тетяна Бакоцька.


Немає коментарів: