суботу, 18 червня 2022 р.

"Хто насправді посилає допомогу Україні?"



 "Хто насправді посилає допомогу Україні?" - так називається свіжа редакційна стаття The Wall Street Journal.


Журналісти згадують про візит до Києва цього тижня лідерів Німеччини, Франції, Італії та Румунії, а також цитують звіт Кільського інституту світової економіки (Німеччина) про те, хто і яку допомогу надає Україні в умовах повномасштабного вторгнення Росії.


Журналісти WSJ пишуть, що європейські лідери "зробили правильні акценти у публічних виступах", але ці "приємні моменти не змінять нещодавні досягнення Росії на полі бою, а також той факт, що Європа не впоралася з військовою допомогою Україні".


У звіті Кільського інституту світової економіки йдеться про загалом 85 мільярдів євро міжурядових зобов'язань за період із 24 січня (коли деякі країни НАТО привели свої війська в стан бойової готовності) до 7 червня. Ця сума - це і фінансова, і гуманітарна, і військова допомога.


Як пишуть дослідники, США надають Україні найбільшу підтримку - 42,7 мільярда євро, тоді як ЄС виділив усього 27,2 мільярда євро. "Примітно, що одні лише США зробили значно більше, ніж усі країни ЄС, поруч із якими триває війна", - цитує WSJ авторів звіту.


Лише близько 10% американської допомоги надходить безпосередньо у вигляді матеріалів або обладнання (наприклад, ракет чи вертольотів), але США все ще випереджають усі інші країни.


На другому місці – Польща, яка надіслала все, що обіцяла. Далі йдуть Великобританія, Канада, Норвегія, Естонія та Латвія.


"Ось де має бути соромно найбільшим економікам Європи", - пишуть журналісти WSJ. Латвія з населенням 1,8 мільйона жителів і ВВП, як в одного американського штату Вермонт, постачає більше, ніж Німеччина, Франція та Італія. Автори звіту визнають, що ці країни можуть надавати приховану підтримку.


Війна в Україні втрачає увагу західних ЗМІ, але вона далека від завершення. Перевага Росії в артилерії та ракетних системах допомагає їй завойовувати позиції на Донбасі, і Путін розраховує на втому від війни та економічне напруження, що зменшили б підтримку Києва з боку Заходу. "Для США не є політично прийнятним робити набагато більше, ніж заможні європейські країни", - пише WSJ.


Ті країни Європи, які зараз відстають у питанні допомоги Україні, можуть зробити більше для стримування імперського режиму по сусідству, вважають журналісти. "А різниця у тому, хто яку допомогу надає, заслуговує на те, щоб бути пріоритетом для обговорення під час зустрічі країн НАТО на саміті цього місяця", - додають вони.
Переклад Олени Ремовської.


Немає коментарів: