неділю, 29 травня 2022 р.

Деколонізувати Росію



"Деколонізувати Росію" - так називається стаття в The Atlantic Кейсі Мішела, американського публіциста і письменника.


Збігнєв Бжезінський якось сказав, що без України Росія перестане бути імперією. "Це змістовне твердження, але це неправда, - вважає Мішел. - Навіть якщо Володимиру Путіну не вдасться повернути під контроль Україну, Росія залишиться випадковим злиттям регіонів і націй з надзвичайно різноманітною історією, культурою та мовами". Кремль продовжить панувати над Чечнею, Татарстаном, Сибіром та Арктикою.




Історія Росії - це історія майже безперервної експансії та колонізації. Росія - остання європейська імперія, яка чинила опір навіть елементарним зусиллям з деколонізації. Москва ніколи не погоджувалася на реальну автономію для своїх регіонів, відмовляла їм у праві голосу під час вибору лідерів. "І, як ми побачили в Україні, Росія готова вдатися до війни, щоб зберегти вплив на території, які вважає своїми", - пише Мішел.


Під час і після розпаду СРСР США відмовилися захистити нещодавно здобуту незалежність кількох уже колишніх радянських республік, бо побоювалися приниження Москви. Та ж натомість почала відвойовувати втрачені землі.




"Тепер російський реваншизм, якому сприяє наша бездіяльність і ширше незнання історії російського імперіалізму, відновив можливість ядерного конфлікту і спровокував найгіршу кризу безпеки, яку бачив світ за останні десятиліття. Щойно Україна зупинить спробу Росії її завоювати, Захід повинен підтримати повну свободу для суб'єктів російської імперії", - вважає автор.




У 1991 році тодішній міністр оборони США Дік Чейні опинився в меншості, коли сказав, що хотів би побачити розпад не лише СРСР, але й самої Росії, щоб вона більше ніколи не загрожувала решті світу. Президент Джордж Буш-старший, однак, хотів уникнути конфронтації з Москвою.


Коли на початку 90-х лідери Чечні просили Захід про підтримку, американське керівництво відвернулося від них. Колишній російський прем'єр Гайдар казав, що Захід міг би запобігти насильству в Чечні. Але цього не сталося, і Грозний був зруйнований.




Історія Чечні – одна з багатьох. Карелія, Комі, Саха, Башкортостан, Чувашія, Калмикія, Удмуртія та багато інших претендували на суверенітет, коли навколо них розпадалася радянська імперія. Але замість того, щоб зруйнувати імперські прагнення Росії, коли у них був шанс, Буш та його наступники просто спостерігали та сподівалися на краще. Як пізніше сказав радник Буша з національної безпеки Брент Скоукрофт про розпад СРСР: "Зрештою, ми взагалі не зайняли жодної позиції. Ми просто дозволили подіям відбуватися".




Автор статті у The Atlantic наголошує: "Ми більше не маємо цієї розкоші. Захід має завершити проект, розпочатий у 1991 році. Він повинен прагнути повної деколонізації Росії".




Деколонізація Росії необов'язково означатиме повний її демонтаж, вважає Мішел. Можливо, виходом міг би стати демократичний федералізм - реальний, а не на папері. На думку автора, навіть просто визнання колоніального минулого (і сьогодення) могло б змінити ситуацію. Поки імперія, якою керують із Москви, не буде повалена, і регіон, і весь світ не будуть в безпеці.




Росія розпочала найбільшу війну, яку світ бачив в останні десятиліття, в ім'я імперії. Щоб уникнути ризику повторення такої війни і кровопролиття, російська імперія має зникнути. "Проект деколонізації Росії потрібно нарешті довести до кінця", - наголошує автор.

Переклад Олена Ремовська.


Немає коментарів: