четвер, 26 травня 2022 р.

ВІЛ не подолано




Під час війни охоплення програмами профілактики ВІЛ у Київській, Миколаївській, Херсонській, Чернігівській, Запорізькій областях знизилася від 15 до 70%, — за даними громадських організацій

Про ускладнення ситуації з профілактики ВІЛ у низці областей України йдеться у новому ситуаційному звіті Міжнародного благодійного фонду “Альянс громадського здоров'я”, який створено на основі статистичних даних громадських організацій-партнерів (https://bit.ly/3ytHeZG). У фокусі аналізу — Київська, Миколаївська, Херсонська, Чернігівська, Запорізька області, оскільки тут показники профілактики знизилися від 15 до 70% охоплення з початку воєнних дій.

Автори звіту, зазначають, що насамперед йдеться про роботу з групами підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ (наркозалежні, секс-працівники, інші), яким до війни на постійній основі надавалися профілактичні послуги з метою протидії епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні.

У звіті експерти наголошують, що ескалація конфлікту і зволікання в ефективних кроках ставлять під загрозу досягнення попередніх років у сфері протидії ВІЛ/СНІДу та матимуть негативні наслідки для здоров'я всієї нації.

— Війна завжди створює нові виклики у сфері громадського здоров'я. Під час воєнних дій та зважаючи на наслідки, які вони спричиняють, зростають ризики інфікування ВІЛ, вірусними гепатитами, хворобами, що передаються статевим шляхом, як у загального населення, так і у груп ризику, — розповідає Павло Скала, асоційований директор із політики та партнерства Альянсу громадського здоров'я. — Саме тому наша організація та партнери, зокрема Міністерство охорони здоров'я, Центр громадського здоров’я, приділяють так багато уваги доступу до профілактики ВІЛ/СНІДу для всіх верств населення. Йдеться про швидке тестування на ВІЛ і вірусні гепатити, безперебійне постачання ліків пацієнтам замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) та антиретровірусної терапії (АРТ), доступ до чистих шприців/серветок для наркозалежних, засоби контрацепції для секс-працівників тощо. І зараз наше завдання втримати довоєнні показники з профілактики та лікування, щоб ми не отримали новий фронт — погіршення ситуації з ВІЛ чи вірусними гепатитами!

Занепокоєння також викликає зниження виявлення нових випадків ВІЛ, тобто людей, які вперше дізналися про свій статус, а саме: на 12% зменшилося виявлення серед споживачів ін'єкційних наркотиків, на 30% — секс-працівників, на 22% — чоловіків, які мають секс із чоловіками, та на 35% — трансгендерних людей, ніж за такий самий період у 2021 році (дані Альянсу).
Аналіз ситуації свідчить про те, що попри суттєві перебої у наданні послуг у зоні бойових дій, проєкти, що впроваджуються Альянсом та іншими донорськими організаціями, змогли продовжити свою діяльність і адаптувати її під нові виклики. За попередніми даними, охоплення людей профілактичними послугами з ВІЛ протягом першого кварталу 2022 року свідчить про переважно збереження того самого національного рівня охоплення, що й за аналогічний період у 2021 році. Це стало можливим, у тому числі, завдяки значному розширенню роботи партнерських організацій Альянсу у західних регіонах України.

Разом із тим, експерти нагадують, що групи підвищеного ризику з інфікування ВІЛ або ключові групи є дуже важливими для здоров'я нації загалом, адже за певних обставин можуть надати епідемії рушійних сил. Також слід зауважити, під час війни кількість груп ризику суттєво збільшується: так, сюди входять біженці та військовослужбовці, тому система профілактики ВІЛ потребує швидких змін та адаптації до нових викликів, які змінюються щоденно. —
Міжнародний благодійний фонд «Альянс громадського здоров’я» (до листопада 2015 року відомий як Міжнародний благодійний фонд «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні») є провідною недержавною професійною організацією, яка у співпраці з державними партнерами та громадськими організаціями здійснює суттєвий вплив на епідемію ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, вірусних гепатитів та інші соціально небезпечні захворювання в Україні шляхом надання фінансової й технічної підтримки відповідних програм, якими охоплено понад 250 000 найбільш уразливих груп населення, що є найвищим показником у Європі.


Немає коментарів: