вівторок, 19 квітня 2022 р.

ЄС виділив додаткові 50 мільйонів євро на гуманітарну допомогу Україні




Гуманітарні потреби України залишаються надзвичайно високими, оскільки запеклі бої та ракетні удари продовжують руйнувати критичну цивільну інфраструктуру країни. Незважаючи на ситуацію з безпекою та обмеженням доступу, гуманітарні партнери ЄС продовжують надавати допомогу вразливим людям у різних регіонах України.

ЄС виділив додаткові 50 мільйонів євро гуманітарного фінансування на підтримку людей, які постраждали від війни Росії проти України, у тому числі 45 мільйонів євро на гуманітарні проекти в Україні та 5 мільйонів євро для Молдови. Таким чином загальний обсяг гуманітарної допомоги ЄС у відповідь на війну досяг 143 мільйонів євро. Це фінансування є частиною пакету підтримки в розмірі 1 млрд. євро, який Європейська комісія пообіцяла виділити на глобальному заході «Stand Up For Ukraine» минулого тижня.

Додаткова допомога буде направлена на найнагальніші гуманітарні потреби, а саме надання невідкладної медичної допомоги, доступу до безпечної питної води та гігієни, притулку та захисту, грошової допомоги та підтримки проти гендерного насильства.

Комісар з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич заявив: «З мільйонами людей, які тікають або знаходять в пастці в зонах активних бойових дій, потреби України вже є величезними. Ми повинні бути готові до подальшого посилення безжальних нападів Росії на Україну, особливо на сході. З цими додатковими 50 мільйонами євро ЄС продовжує швидко надавати гуманітарне фінансування своїм партнерам з метою подальшого розширення допомоги. Це допоможе людям у важкодоступних районах, які позбавлені доступу до медичних послуг, води та електроенергії, а також тим, хто змушений тікати й залишити все позаду. Україно, ми з тобою».



Для довідки

Після вторгнення Росії 24 лютого гуманітарні потреби України зросли до безпрецедентного рівня. Триваючі бойові дії загрожують життю мирного населення та завдають серйозної шкоди житлу, водо- та електропостачанню, опаленню, а також громадській інфраструктурі, такій як школам та медичним установам. Багато людей не мають доступу до задоволення своїх основних потреб. Населення зазнає обстрілів, збройного насильства, мінування, розлучення сімей, пограбування чи виселення, торгівлі людьми. Існує високий ризик гендерного насильства щодо жінок і дівчат.

28 лютого Європейська комісія оголосила виділення 90 мільйонів євро на програми гуманітарної допомоги мирним жителям, які постраждали внаслідок війни в Україні. Це включало 85 мільйонів євро для України та 5 мільйонів євро для Молдови, відповідно. 10 березня Європейська комісія виділила Молдові додаткові гуманітарні кошти в розмірі 3 млн євро для підтримки українців, які рятуються від війни.

Європейська комісія також координує свою найбільшу в історії операцію з цивільного захисту для допомоги постраждалим людям як в Україні, так і в сусідніх країнах. На сьогодні в Україну було доставлено понад 19 000 т допомоги з логістичних центрів ЄС у Польщі, Словаччині та Румунії. Допомога, яка координується через Механізм цивільного захисту ЄС, включає такі основні предмети, як ліки, продукти харчування, електрогенератори та обладнання для притулків.


Немає коментарів: