понеділок, 28 березня 2022 р.

Сковорода про ворога




1. Ворогові, як нечестивцю – важко перейти від брехні до правди.

2. Негідне в людині, чесним бути не може.

3. Господи! Побий дурних чудовиськ-ворогів, які вдягли на себе машкару людського.

4. Нечестиве хамсько-вороже плем'я приховує горе від народу, від батьків воїнів.

5. Живим джерелом життя нашого є мир, а не війна. Вороги! Киньте тваринні смаки вождів ваших, які піддалися сатані!

6. Вороги! Жене вас нечиста сила в лиці командирів, начальників, тупих можновладців до марної слави, до насильства, до знищення свободи.

7. Злі вороги! Що шукаєте ви не на своїй землі? Скарбів? Не скарби, знайдете – гроби нескінченні. Отямтеся, люди! Вояки! Одумайтеся, чиніть їм (командирам і начальникам) опір, поки ще живі, і маєте можливість це зробити.

8. Вороги! Не будьте сліпими – подивіться навколо себе, не будьте глухими – приєднайтесь, і почуйте, як дзвонять дзвони вже за невинно вами убієнними. Загляньте в своє серце, воно вже перетворилося на камінь, і не здатне відчувати чуже горе.

9. Не ходіть стежками пітьми, не ходіть поза гробами своїх обдурених побратимів.

10. Невже народили вас батьки для того, щоб ви загинули у розквіті сил за хіть невігласів, які володіють вами, як гарматним м'ясом.

Шановні друзі! Я нескінченно дивуюся нашому любомудру – Григорію Сковороді, який здавалося, був далеким від військової справи, а так глибоко розумів сутність усього сущого. Можливо недаремно деякі учні Григорія Сковороди стали полковниками, і навіть генералами! Слава Україні!
Підготував до друку професор Г.Васянович.


Немає коментарів: