вівторок, 22 березня 2022 р.

Українське документальне кіно на фестивалі у Кракові




Національний конкурс Docudays UA-2022 ми оголосили за день до повномасштабного нападу Росії на Україну. Ми покажемо програму DOCU/УКРАЇНА на Краківському кінофестивалі наприкінці травня – початку червня, аби розповісти про українську дійсність та культуру.


У програмі фільми:

«Плай» режисерки Єви Джішіашвілі;
«Між небом та горами» режисера Дмитра Грешко;
«Привоз» режисерки Єви Нейман;
«Нескінченність за Флоріаном» режисера Олексія Радинського.

Символічно, що програму можна буде переглянути у модерністському кінотеатрі «Київ» у Кракові.



Директорка індустрійної платформи DOCU/ПРО та програмерка Дарʼя Бассель зазначає: «Ми дуже вдячні нашим друзям з Краківського кінофестивалю за їхню підтримку. У тексті про національний конкурс, який ми опублікували у переддень війни, я написала: “Ця невелика, але напрочуд потужна програма об’єднала авторів/-ок, які глибоко, щімко, з гумором і з любов’ю бачать реальність. І завдяки їхній роботі мене наповнює віра не тільки в гарне майбутнє нашого документального кінематографа, але й у майбутнє взагалі”. І це досі так. Я рада, що ці фільми будуть показані глядач(к)ам на великому екрані кінотеатру «Київ» і сподіваюся, що до того часу, коли відбудеться показ, наша країна буде вільною від російських терористів. А ми всі зможемо разом відсвяткувати любов, сміливість і свободу».



«Фільми я дивився кілька годин із важким серцем, — каже Кшиштоф Ґєрат, директор Краківського кінофестивалю. — Вони показують Україну ще до повномасштабного нападу. І мені дуже боляче, коли я уявляю ці місця і цих людей зараз. Я вірю в те, що фільми з програми ми представимо разом з нашими друзями й подругами з Києва, а після показів — поговоримо з їхніми автор(к)ами. Ця програма та присутність гостей з України на фестивалі стане проявом солідарності польського та міжнародного кінематографічного середовища».

Чільне фото: кард із фільму «Між небом та горами».


Немає коментарів: