вівторок, 1 березня 2022 р.

ЄС приймає набір заходів, щоб відповісти російській військовій агресії проти України



Зважаючи на неспровоковану і необгрунтовану військову агресію Російської Федерації проти України і зростаючу ситуацію, Рада сьогодні домовилася про новий набір заходів, які призведуть до тяжких наслідків Росії за її дії. Такі рішення були погоджені в близькій координації з партнерами EU' і союзниками.

По-перше, Рада вжила двох заходів з надання допомоги в рамках Європейського Фонду Миру (EPF), які сприятимуть зміцненню можливостей і стійкості Збройних Сил України для захисту територіальної цілісності і суверенітету країни і захисту цивільного населення від триваючої військової агресії. Заходи з надання допомоги на загальну суму 500 000 000 євро дозволять профінансувати надання обладнання та предметів постачання Збройним силам України, в тому числі – вперше – летального спорядження.

Відповідно до прохання Міністра Закордонних Справ України ми негайно реагуємо, мобілізуючи Європейський Фонд Миру для двох заходів надзвичайної допомоги для фінансування постачання летальної та нелетальної зброї українській армії. Це перший випадок в історії, коли ЄС надасть смертоносне обладнання третій країні. Ми робимо все можливе, щоб підтримати Україну, ми підтримуємо український народ.

По-друге, Рада прийняла жорсткі обмежувальні заходи, пов'язані з авіацією і фінансами.

Держави – члени ЄС відмовлятимуть у дозволі на посадку, зліт або проліт над своєю територією будь якім повітряним суднам, експлуатованих російськими авіаперевізниками, в тому числі у якості комерційного перевізника, або будь-яким повітряним суднам, зареєстрованим в Росії, або повітряним суднам, зареєстрованим не в Росії, які належать або зафрахтовані або іншим чином контролюються російською юридичною або фізичною особою.

Крім того, буде заборонено здійснювати операції з Центральним банком Росії або будь-якою юридичною особою, особою або органом, яка діє від імені або за вказівкою Центрального Банку Росії.

Європейський союз найрішучішим чином засуджує неспровоковану і невиправдану військову агресію Російської Федерації проти України, а також причетність Білорусії до цієї агресії.

Європейський союз вимагає, щоб Росія негайно припинила свої військові дії, беззастережно вивела всі сили і військову техніку з усієї території України і безумовно поважала територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Європейська Рада закликає Росію і підтримувані Росією збройні формування поважати міжнародне гуманітарне право і припинити їх кампанію дезінформації та кібератаки.

Застосуванню сили і примусу для зміни кордонів немає місця у XXI столітті. Напруженість і конфлікти повинні вирішуватися виключно шляхом діалогу і дипломатії. ЄС продовжить тісно співпрацювати з сусідами та підтверджує свою незмінну підтримку і прихильність суверенітету і територіальної цілісності Грузії і Республіки Молдова. Він продовжить тісну координацію з партнерами і союзниками в рамках ООН, ОБСЄ, НАТО і G7.




Немає коментарів: