неділю, 27 лютого 2022 р.

Невідкладна допомога Україні від ЄС




Сьогодні, о 18:00 за центральноєвропейським часом, Верховний представник ЄС Жозеп Боррель скличе міністрів закордонних справ ЄС на позачергову зустріч через тривалу агресію Росії в Україну.

Напередодні зустрічі Жозеп Боррель оголосив: «Я пропоную міністрам використати Європейський фонд миру для двох заходів екстреної допомоги. Нам необхідно профінансувати постачання летальної зброї героїчній українській армії, яка запекло бореться з російськими загарбниками, та забезпечити Україну необхідними нелетальними припасами, наприклад, паливом».

Боррель вирішив скликати зустріч після запиту міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби у п’ятницю під час його звернення до міністрів закордонних справ ЄС. Боррель пропонує надати Україні летальне обладнання, таке як боєприпаси, і нелетальне спорядження та припаси, наприклад, пальне та невідкладні медичні засоби.

Верховний представник обговорить з міністрами новий пакет жорстких економічних санкцій, прийнятий вчора низкою країн і Європейською комісією. Пакет передбачає відключити певні російські банки від SWIFT, не дозволити Центральному банку Росії розгорнути свої міжнародні резерви та ввести обмеження проти осіб та організацій, які сприяють війні в Україні. Сьогоднішня зустріч міністрів закордонних справ ЄС допоможе пришвидшити прийняття всіх необхідних правових актів.

Боррель запропонує ряд нових заходів для допомоги українському народу в умовах безглуздої агресії з боку Росії.

Комісар з гуманітарної допомоги Янез Ленарчич також надасть оновлену інформацію про гуманітарну допомогу ЄС Україні та українським біженцям у сусідніх країнах.

Близько 20:00 за центральноєвропейським часом Верховний представник проведе прес-конференцію, щоб представити результати зустрічі. Слідкуйте за новинами у прямому ефірі на EbS та на сайті Ради ЄС.




Немає коментарів: