вівторок, 18 січня 2022 р.

Поки одні імітували



Пам'ятаєте, коли у 2015 році на виборах мера переміг ІТ-шник Сенкевич, багато слів було складено про розвиток Миколаєва як міста розробників?! Мол ми тепер почнемо будувати софтверну галузь в місті. Був навіть "змавпований" ніби ІТ-кластер - координатор розвитку галузі. Потроху "геволт" з цього приводу стих. Перший очільник миколаївського ІТ-кластеру поїхав у Харків. Вже під час другої передвиборчої кампанії Сенкевича майже не згадували про його ІТ-корені. Мабуть, тому що замість львівського фавориту, було обрано дніпровського.

А що Львівський ІТ-кластер? Як цей драйвер розвитку міста (регіону) відчуває себе? Чи не було грубою помилкою Сенкевича й Со "обірвати" зі своєю юнацькою мрією?

Сьогодні якраз ІТкластер Львова, разом з місцевою соціологічною компанією "Фама" розповсюдило результати чергового річного дослідження. Документ тепер не тільки про ІТ галузь Льова, але й сусіднього Івано-Франківська, який по-галицьки інкорпорували до кластера. Читав, та зітхав! Чому?


Бо частка ІТ-Львіва у бюджеті міста понад 20%, а в грошах у 21-му році це трохи більше міліарда $. При 511 компаніях ще 30 постійних короткострокових академій/курсів, яки готують щорічно близько 10 тисяч нових працівників. 



До речі, середній стаж фахівця у кластері 5 років. Тобто за ті самі роки галичани наростили в рази кількість співробітників, а значить - генераторів міського прибутку. Також, шляхом миколаївців, яки поїхали до галицької столиці, полишив на миколаївському березі мера з ІТ...





сумно!

Якщо взяти до уваги, як цей драйвер - ІТ допоміг за останні роки місту Франківську, навіть меншому за Миколаїв, то стає навіть жахливо!

Що за імпотенти займались високими технологіями в місті, якщо досі кожному підприємцю треба паперовий віз робити для кожної з міських інстанцій?! А портові й логістичні послуги, яки стали головними генераторами "цікавості" мерії остаточно вбивають екологію міста.

С.Лиманов.



Немає коментарів: