понеділок, 13 грудня 2021 р.

Європейська комісія і Польща прискорюють надання вакцин проти COVID-19 країнам Східного партнерства




Європейська комісія сьогодні підписала угоду з польським банком розвитку BGK щодо створення інноваційного механізму підтримки країн-членів ЄС у постачанні вакцин проти COVID-19 до країн Східного партнерства. Загальна сума угоди складає 35 мільйонів євро.

Підписання угоди стало результатом домовленості між Єврокомісаром з питань сусідства та розширення Олівером Варгеї та Прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким щодо посилення підтримки заходів боротьби з COVID-19 відповідно до поточних пріоритетів Східного партнерства. Спільно з Польщею Європейська комісія розробила інноваційний механізм для збільшення рівноправного доступу до вакцин у регіоні.

Комісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї: «Я вдячний за те, що Польща погодилася координувати цей механізм, який, безсумнівно, допоможе врятувати життя в наших країнах-партнерах шляхом збільшення охоплення вакцінацією. Це показує солідарність ЄС у дії, якадопоможе прискорити відновлення після пандемії в регіоні та підвищити загальну довгострокову стійкість здоров’я, що є одним із пріоритетів на період після 2020 року у Східному партнерстві».

Польща, яка є співавтором політики ЄС «Східне партнерство», протягом багатьох років підтримує більш тісне співробітництво із східними країнами-партнерами, в тому числізміцнення державних структур та соціальної інфраструктури цих країн.

Міністр закордонних справ Республіки Польща Збігнєв Рау заявив:

«Країни Східного партнерства є одними з головних пріоритетів польської політики розвитку з численними проєктами та ініціативами, які фінансуються та реалізуються щороку. Дана ініціатива «Team Europe», за сприяння та координаціїПольщі, спрямована на забезпечення безкоштовного, справедливого та стійкого доступу до вакцин проти COVID-19 для країн Східного партнерства. Вона є ще одним прикладом солідарності з цим регіоном. Польща, консультуючись з Європейською комісією, виконуватиме координаційну роль у процесі розповсюдження вакцин. »

Поставка вакцин країнами-членами ЄС за загальної координації Польщі є жестом солідарності з країнами Східного партнерства у спільній боротьбі з пандемією COVID-19 та її соціальними та економічними наслідками.

Завданням Міністерства закордонних справ Польщі буде узгодження наявних доз вакцини для поставок з країн-членів із зростаючими потребами країн Східного партнерства, а також контроль будь-яких необхідних домовленостей із виробниками вакцин та забезпечення належної комунікації та інформування щодо солідарності «Team Europe» у питанні вакцинації у Східному партнерстві та ЄС.

У разі перепродажу, польський банк розвитку BGK використовуватиме внесок ЄС для виплати компенсацій країнам-членам за вакцини на некомерційній основі. Програма триватиме до червня 2023 року або до вичерпання внеску ЄС.

Беата Дашинська-Музичка, президентка правління польського банку розвитку BGK, заявила: «У цьому проєкті, який впроваджується спільно з Міністерством закордонних справ Польщі, ми вперше граємо роль партнера Європейської комісії в наданні допомоги на розвиток іншим країнам. Ми допомагаємо боротися з пандемією коронавірусу – завдяки нашим спільним зусиллям від двох до десятка мільйонів вакцин буде направлено тим, хто їх потребує в країнах Східного партнерства. Участь у цьому проєкті для нас була б неможливою, якби ми раніше не отримали акредитацію Європейської комісії та статус партнера-виконавця. Це ще один крок до посилення співпраці з Європейськими інституціями, а отже, зміцненні ролі нашої країни на міжнародній арені».

35 мільйонів євро Інструменту ЄС із сусідства, розвитку та міжнародного співробітництва (NDICI) є підтвердженням активізації дій ЄС у рамках зусиль «Team Europe» з надання вакцин для спільного подолання пандемії COVID-19 і підтримки наших партнерів. За даними ВООЗ, середнє споживання повної серії доз вакцин проти COVID-19 у шести країнах становило лише 28,7%[1] на початок грудня 2021 року, тоді як серед медичних працівників — 70,3%. Механізм допоможе країнам-партнерам наблизити свої рівні охоплення вакцинацією до цілей глобальної стратегії вакцинації ВООЗ: 40% населення кожної країни до кінця 2021 року і 70% до середини 2022 року.

Перша поставка за цим механізмом передбачається в найближчі тижні з Португалії до Вірменії. Ряд інших країн-членів уже оголосили про свою готовність брати участь у цій програмі.



Довідка

Підтримка ЄС для країн Східного партнерства на подолання наслідків пандемії, а саме кризи у сфері охорони здоров’я та соціально-економічне відновлення, становить понад 2,5 мільярда євро. Країнами Східного партнерства є Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна.

Близько третини всіх введених доз у країнах Східного партнерства було надано ЄС безпосередньо або опосередковано через глобальну ініціативу COVAX.

Ця дія доповнює основні зусилля ЄС щодо зменшення впливу COVID-19 на здоров’я шляхом забезпечення швидкого та безпечного розгортання вакцинації проти COVID-19 та сприяння структурним змінам у системах охорони здоров’я. На початку пандемії в 2020 році ЄС фінансував надання критичного обладнання та технічної допомоги через Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ). З лютого 2021 року реалізується інша програма ВООЗ, що фінансується ЄС, щодо підтримки країн Східного партнерства з їх потенціалом поглинання вакцин шляхом підвищення готовності та можливостей розгортання.

Ця дія є доповненням до COVAX, вакцинного стовпа Ініціативи щодо прискорення доступу до засобів для боротьби з COVID-19 (Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT), глобальної ініціативи з співпраці у сфері прискорення розробки, виробництва та рівноправного доступу до тестів, лікування та вакцин COVID-19. «Team Europe» є одним із основних спонсорів з понад 3 мільярдами євро для ініціативи COVAX, яка залишається ключовим глобальним засобом забезпечення справедливого і рівноправного доступу до цих вакцин і забезпечує міжнародну солідарність щодо вакцинації.


 



Немає коментарів: