четвер, 23 грудня 2021 р.

Заява Оснат Лубрані, Координаторки системи Організації Об'єднаних Націй, Координаторки з гуманітарних питань в Україні

Фото Є.Малолетки



2021 рік був ще одним складним роком для всіх нас, але особливо для людей, які потерпають від конфлікту.
Домовленості про припинення вогню, досягнуті в липні 2020 року, усе частіше порушуються. Частіше повідомляється про бойові сутички, та найбільшу ціну платять цивільні громадяни в зоні конфлікту. Із січня по листопад 2021 року щонайменше 90 цивільних громадян загинуло або отримало поранення. Лише минулого місяця було зареєстровано 547 інцидентів порушення безпеки, що на 22 % більше в порівнянні з листопадом 2020 року.

Коронавірусна хвороба COVID-19 також не відступає та загострює потреби вразливих людей обабіч «лінії розмежування». У листопаді 2021 року кількість захворілих на COVID-19 в Україні перевищила 3 мільйони, та на кінець місяця було зареєстровано понад 85 000 летальних випадків, пов'язаних із хворобою.



Попри всі складнощі, варто зазначити зусилля уряду України зменшити потреби та забезпечити права постраждалого населення, зокрема щодо збільшення механізмів задоволення житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та схвалення нової стратегії інтеграції ВПО та плану заходів із її реалізації.

Оскільки бойові дії та COVID-19 не припиняються, робота гуманітарної спільноти в Україні залишалась життєво необхідною для людей у 2021 році. За перші 9 місяців 2021 року ми змогли надати допомогу понад 1,5 мільйона людей, які постраждали внаслідок конфлікту. Це найбільша кількість людей, які отримали життєво необхідну підтримку та послуги, з 2017 року. Цього вдалося досягти частково завдяки покращенню доступу до територій поза урядовим контролем, що дозволило гуманітарним організаціям забезпечити потреби більшої кількості нужденних людей.



У 2020 році 2,9 мільйона людей потребуватимуть допомоги. Дотримання домовленостей про припинення вогню — єдина можливість запобігти поглибленню потреб і вразливості людей. Під час моїх поїздок на схід України я постійно чую від людей лише про одне бажання. Вони хочуть, щоби бойові дії припинились. Вони хочуть перестати боятися за своє життя. Від імені тих, кого часто не чують, я закликаю сторони дотримуватися домовленостей про припинення вогню.

А гуманітарна спільнота готова забезпечувати підтримку людям, які продовжують страждати. Нам необхідно 190 млн дол. США, щоби наступного року надати допомогу якомога більшій кількості людей, які цього потребують. Ми покладаємось на незмінну підтримку наших міжнародних донорів для продовження цієї життєво необхідної роботи.

Рішучість сторін дотримуватися домовленостей про припинення вогню, досягнутих у липні 2020 року, поверне людям надію та дозволить розпочати відновлення в постраждалих унаслідок конфлікту районах. Люди заслуговують на те, щоби гідно жити в мирі та безпеці.


Немає коментарів: