середу, 22 грудня 2021 р.

На Миколаївщині оголосили 4 нові заказники!





21 грудня рішенням Миколаївської обласної ради оголошено 4 нові заказники місцевого значення: ландшафтні “Балка Глибока”, “Черталківський- 2 (Прибужанівська територальна громада), “Райдолинський степ” та орнітологічний “Веселинівські плавні” (Веселинівська територіальна громада).

Цим рішенням площу природно-заповідного фонду Миколаївської області збільшено на понад 810 га, що збільшує відсоток заповідності області та, найголовніше, дозволить зберегти цінні степові території.

Питання про оголошення заказників позитивно підтримали всі постійні комісії, профільна комісія ОДА та Президія обласної ради. Також під час голосування створення заказників підтримали більшість депутатського корпусу.

Біологи Української природоохоронної групи - організації, яка ініціювала процес, кажуть, що чи ненайбільшу роль у створенні заказників відіграли самі громади, які думають глобально й розуміють важливість збереження природи.

Сьогодні Миколаївська область є однією з найменш успішних за кількістю природоохоронних територій та й природних територій як таких. В умовах глобальних змін клімату це означає стрімке перетворення регіону на пустелю. Не створивши заказники і не зберігши цінні природні території, жителі степових регіонів залишать нащадкам лише вивітрену суховіями ріллю.


Тому у 2019р. у результаті проведених експедицій в межах Веселинівського та Вознесенського районів Миколаївщини біологи Української природоохоронної групи підготували наукові обгрунтування для створення ландшафтних заказників: “Райдолинський степ” у межах Веселинівської ОТГ, “Балка Глибока” та “Черталківський-2” в межах Прибужанівської ОТГ, а також ботанічного заказника “Цілинна ділянка степу в балці Суха”.


Немає коментарів: