суботу, 2 жовтня 2021 р.

ПРОЄКТ UA View СТВОРЮЄ СВІТОВУ МАПУ УКРАЇНСЬКИХ МИТЦІВ





Міжнародний онлайн-путівник UA View презентує інтерактивну карту світу з місцями, де українські митці залишили свій слід та були частиною творчого процесу тієї чи іншої країни.


Онлайн-путівник UA View — це інтерактивна карта з геомітками, які розповідають про перебування та діяльність видатних українських митців у різних місцях світу та пов’язані з цим мистецькі «made in Ukraine» феномени. Сайт дозволяє ознайомитися з біографією та творчістю особистостей: uaview.ui.org.ua Разом із сайтом працюватимуть сторінки UA View у соціальних мережах Facebook та Instagram.


«Створюючи програму Ukraine Everywhere, для нас було важливо оприявнити внесок українців у світову історію та культури різних країн та спільнот. Проєкт UA View дозволить не лише розповісти у доступний спосіб іноземним аудиторіям про українські явища, але й об’єднає спільноту українців, які бажають розповісти світові про свою країну та її талановитих представників. Усі охочі можуть долучитись та зробити свій внесок у проєкт: дослідити та запропонувати на сайт локації, які тісно пов'язані з діячами України», — додає Ірина Прокоф’єва, програмна директорка Українського Інституту.


Наповнення онлайн-путівника – це біографічні інтерактивні статті з архівними фотографіями та зображеннями художніх творів, пов’язані з конкретними місцями, де залишили свій слід видатні вихідці з України.

«В кінці ХІХ — на початку ХХ століття українські митці були інтегровані в глобальну культуру — вони вчилися у мистецьких академіях Кракова, Парижа, Мюнхена, виставлялися в Салоні Незалежних у Парижі, на Венеційській бієнале та інших великих міжнародних виставках, засновували школи — як Олександр Архипенко, чи нові напрями в мистецтві — як Соня Делоне разом зі своїм чоловіком, французьким художником Робером Делоне. У часи СРСР контакти з закордонними колегами і виїзд за кордон для українських художників був регламентований і контрольований, зате з відновленням Незалежності наші митці знову стали частиною світового культурного контексту, і ці зв’язки дуже цікаво досліджувати», — каже голова громадської організації “Музей сучасного мистецтва” Оля Балашова.


Сайт стартує зі статтями про перших одинадцять художників, однак цей перелік планується суттєво розширити. За задумом команди проєкту на сайті планується розміщення біографій та інформації про спадок українських митців за такими сферами, як візуальне мистецтво, кіно, музика, література, театр (або перформативні мистецтва), наука, підприємництво, спорт, мода.


Проєкт UA View закликає усіх, хто цікавиться українською культурою та її світовим резонансом, поділитися інформацією про місця, де перебували українські митці, їхню діяльність та творчі здобутки через спеціальну форму на сайті або через сторінки проєкту у соціальних мережах. Надіслану інформацію перевірять фахівці й надалі вона буде опрацьована щодо можливості викладення на інтерактивній мапі. Проєкт має на меті об’єднати у своєрідний рух українців, які бажають розповісти світові про свою країну та її талановитих представників.


Проєкт UA View засновано командою громадської організації «Музей сучасного мистецтва» у партнерстві з Українським інститутом в рамках програми Ukraine Everywhere. Мета програми – у доступний спосіб представити іноземним аудиторіям українські явища, імена і контексти, що залишили слід у світовій культурі, але не завжди відомі за кордоном як українські.



Пріоритетними країнами cтарту проєкту UA View є Австрія, Велика Британія, Італія, Литва, Нідерланди, Німеччина, Польща, США, Угорщина, Франція та Чехія. Проєкт стане у нагоді іноземцям, які планують відвідати Україну чи вже пов’язані з нашою країною професійною діяльністю, студентам-славістам, науковцям-гуманітаріям, працівникам дипломатичного корпусу України та іноземним дипломатам, краєзнавцям, дослідникам мистецтва, іноземним та вітчизняним туристичним агенціям, представникам української діаспори тощо.

Сайт розроблений двома мовами: англійською та українською.

Команда проєкту: Ілля Заболотний, Юлія Гнат, Оля Балашова, Лідія Аполлонова, Валентина Клименко, Максим Пастушенко.

Автори: Валентина Клименко, Лідія Аполлонова, Марія Халізєва, Наталая Терамае, Наталя Шостак, Ірина Тофан, Роксолана Макар, Євгенія Нестерович, Оля Балашова, Максим Пастушенко.

Розробка сайту: студія Perevorot

 




Немає коментарів: