четвер, 7 жовтня 2021 р.

Спробуйте ще той штраф нарахувати!



Як відомо, зараз бізнес-спільнота та громадські активісти активно обговорює проблему з подачею інформації про кінцевих бенефіціарів власників. Нагадаємо, що 10 жовтня 2021 року закінчується термін для подачі юридичними особами інформації про структуру власності і про кінцевих бенефіціарів власників. Це пов'язано зі вступом 11 липня в силу наказу Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності» № 163, після чого почалося протягом 3-місячного терміну для подачі цих даних держреєстраторам.
Министр юстиции Денис Малюська прокомментировал, будут ли наказывать за нарушение этих сроков.

«Коротко про важливе, тобто про КБВ усі налякані великим штрафами за неподання інформації про КБВ, які почнуть застосовуватися після 11 жовтня.
так от, у жовтні 2021 штрафів точно НЕ буде (і в листопаді також).
чому?
тому що з огляду на кількість юридичних осіб (більше 1 млн), які повинні подати державному реєстратору відомості про КБВ, та пропускну спроможність реєстраційної системи (наразі відомості подали лише 171 333 юрособи), пропуск дедлайну буде зумовлений об’єктивними причинами.
водночас обов’язковою ознакою будь-якого адмінправопорушення є наявність вини (ст. 9 КпАП). на думку Мін’юсту, враховуючи поточний стан справ та презумпцію невинуватості, відсутня навіть гіпотетична можливість підтвердити належними доказами наявність вини (бодай у формі необережності) керівника юридичної особи, який не подав відомості про КБВ.

у таких умовах складання протоколів на керівників юросіб не є обгрунтованим та законним з огляду на відсутність усіх елементів складу правопорушення.

більше того, гіпотетичне притягнення відповідних осіб до адмін. відповідальності не відповідало би меті адміністративного стягнення (ст. 23 КпАП).

коротше кажучи, не рекомендую зараз брати штурмом державних реєстраторів та переплачувати космічні гроші юристам за допомогу з поданням відомостей про КБВ.


на переконання Мін’юсту, адміністративний штраф є винятковим заходом та має застосовуватися, коли інші заходи реагування не працюють.

насамкінець нагадаю, що проблему має остаточно вирішити законопроект #5807, який наразі розглядається ВРУ».
Також нагадаємо, що у Верховній Раді зареєстровано проект постанови про прийняття за основу законопроекту Ігоря Фриса, яким продовжується термін для розкриття інформації про кінцевих бенефіціарів власників.

У коментарі «Судово-юридичної газети» Ігор Фріс сказав, що розгляд законопроекту може відбутися вже на цьому тижні.


Немає коментарів: