понеділок, 4 жовтня 2021 р.

Що відбувається с Укроборонпромом?




Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності». Про це йдеться на сайті Верховної Ради України у картці законопроєкту.

Із набуттям чинності Закон дає можливість посилити обороноздатність України, структурно перезавантаживши 118 розрізнених підприємств Укроборонпрому (21 – знаходиться на тимчасово окупованих Росією територіях).

Державні та казенні підприємства-учасники Концерну будуть перетворені на господарські товариства, які своєю чергою об'єднають за галузевою ознакою: бронетехніка, радарні системи, високоточне озброєння та боєприпаси, морські системи, авіаремонт і спецекспортери. При цьому єдиним власником (акціонером) таких галузевих науково-виробничих об'єднань буде держава в особі Кабінету Міністрів України.

Крім того, Укроборонпром, який до сьогодні виконував роль квазі-міністерства, припинить своє існування. На його зміну прийде акціонерне товариство, яке відповідатиме за організаційні перетворення державних та казенних оборонних підприємств, а також за залучення інвестицій. Єдиним власником цього акціонерного товариства теж буде держава.

Реформовані підприємства отримають можливість залучати інвестиції, які спрямують на власний розвиток, розробку та виробництво сучасних озброєнь і військової техніки для потреб українського війська.

Стануть доступними трансфер новітніх технологій та створення спільних підприємств з провідними іноземними компаніями.

Кошти від реалізації надлишкового та непрофільного майна будуть спрямовані винятково на модернізацію виробництва, фінансування науково-технічної роботи, впровадження інновацій, поліпшення соціального захисту працівників тощо. Закон забороняє виводити їх з галузі.

Усе це дасть змогу оздоровити підприємства на всіх рівнях: фінансовому, соціальному та виробничо-технологічному.

Насамкінець впровадження сучасної моделі корпоративного управління на підприємствах Концерну убезпечить їх від корупційних ризиків, конфлікту інтересів та прямого політичного впливу.

“Завдяки реформі українська оборонка отримає друге життя, зможе впроваджувати найсучасніші технології. Врешті-решт це вплине не лише на обороноздатність, а й на всю економіку України, оскільки бюджети всіх рівнів отримуватимуть додаткові кошти, створюватимуться нові робочі місця як в ОПК, так і в суміжних галузях. Надважливо, що цих якісних змін можна досягнути без зупинки виробництва на підприємствах”, – відзначив Голова Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич.

//ukroboronprom.com.ua


Немає коментарів: