понеділок, 11 жовтня 2021 р.

Студенти відкривають для себе музеї





Мені дуже болісно та водночас цікаво слухати історії про події Другої світової війни. Саме тому, я вирішила оглянути Національний музей історії України у Другій світовій війні. Обраний музей передає всю атмосферу цих подій. Саме символи та образи через які подано матеріал допомагають переміститися в 40-ові роки.

Нині Україна переживає один з тяжких періодів в історії, війна на Сході України. У відвідній залі музею діє виставковий проєкт «Український Схід». Від самого початку воєнних дій історики збирають артефакти, тому на сьогоднішній день в музеї їх налічується близько 2 тисяч. На виставці представлені окремі тематичні блоки, такі як: початок воєнного конфлікту, його наслідки для місцевого населення про перші та найбільші битви цієї війни і, звісно, захисників України.

Особлива тема – доля українських військовополонених і політв’язнів, які перетворилися на заручників Кремля. Інсталяція «Замінована земля» привертає увагу до критичної проблеми. Тисячі мін та вибухових пристроїв отруїли землю Донбасу на десятки років. Виставка стає нагодою подумати над причинами війни, її сутністю й можливими наслідками для української, європейської та світової спільноти.

Тепер ми можемо продовжити тему Другої світової війни. Цікавим фактом є те, що значна частина символів прикріплена до стелі та звисає вниз, це дуже незвично, адже ми звикли бачити експонатів на полицях чи столиках.

Екскурсія починається з зали під назвою «Початок Другої світової війни». В наведеному блоці розповідається про причини війни. Символами цієї експозиції є зброя та прапори, які звисають з стелі. В цій залі представлені фотокартки, зброя, одяг, та листи.

Також можна побачити одного з експонатів цього залу – це відреставрований мотоцикл, що саме за марка, зможете дізнатися на екскурсії, або ж поглибитись в історію та знайдете відповіді на свої запитання.


Ми плавно підходимо до зали під назвою «Початок німецько-радянської війни». В цій зал можна почути про війну в повітрі, тобто будуть розповідати про льотчиків. Саме символікою цього блоку став розкритий парашут, який звисав з стелі. Цікавим фактом виявилось те, що речі загиблих, які згодом були знайдені віддали до музею, тому архітектурних пам’яток стало в рази більше.

Далі ми можемо ознайомитися з залою «Київська оборонна операція» та побачити фрагмент каюти «Сообразительный» крейсера Нюрнберг( фрагмент каюти до музею передав Сергій Варков)

Далі ми підходимо зали « Нацистський окупаційний режим». На мій погляд це одна з емоційно тяжких експозицій. Там показано багато фот світлин, а також дитячі речі з концтаборів. По всій залі висять колючі дроти, до яких прикріплені фотокартки та дитячий одяг, він символізує життя в концтаборах.

Також є представлений зал «Рух опору українського народу»


Виставка « Україна. Незакінчена війна…» дуже пронизлива, коли гід розповідає в даній залі, то ти прислухуєшся до нього і не так звертаєш увагу. Настає час коли ті в даній експозиції залишаєшся один і тебе накривають емоції і мурашки пробігають по тілу, ти дивишся на фото людей і усвідомлюєш, що за декілька років ми втратили стількох людей. Всі масштаби ми і уявити не можемо, але саме в цій залі ми відчуваємо весь смуток і розуміємо, що війна – це погано.

Отже, кожна експозиція була представлена символами, які допомогли нам глибше зануритись в історію та відчути буквально всі емоції.
Н.Недоступ, студентка.


Немає коментарів: