середу, 20 жовтня 2021 р.

100 років разом з дітьми!




Я стояв в середині 70-х у великій черзі за супер популярною книжкою в дитячій бібліотеці в мікрорайоні. Вже літо закінчилось, треба було повертатись до школи, а моя книжка все була “на руках”. Тут приятель літа перед 3-м класом вихвалився, що він записався в Миколаївську обласну бібліотеку ім. В.О. Лягіна: “де всі-всі книги є завжди на абонементі…” Я умовив мати відвести мене в цю бібліотеку. Дуже мені кортіло прочитати «Дівчинка і птахоліт» Володимира Кисельова. Ніч пролетіла швидко, книгу мені видали й на довгі роки вона стала найулюбленішою. І мій приклад не поодинокий в #БібліотекаНаСпаській66, яка в 2021 році святкує свій 100-річний ювілей. До цієї бібліотеки ще дітьми починали ходити майже всі помітні за минулі півстоліття городяни. Поети М.Лісянський й Е.Январев, журналіст Б.Аров й соціальний психолог, професор І.Старіков, журналісти Я.Індіков, Л.Савкова та Г.Головченко завжди теплим словом пригадують цю свою першу бібліотеку. Де взяли свою улюблену книжку, яка на довгі роки запам'яталась.

Змінились книжки, співробітники й меблі, а в цей будинок книжок спішать діти зі усіх шкіл старого центру Миколаєва, бо вся література за навчальними програмами є, а подій по декілька щодня відбувається. Знайомства, що трапляються тут між дітьми й знаними авторами, чи початківцями літературної праці надовго запам'ятовуються. Так теперішні карантинні часи заважають офлайновим зустрічам з письменниками, але діти радо користуються відеоконференціями з авторами на сайті бібліотеки.

Доречі поважний заклад культури дуже сучасно поводить себе. #книгазавтографом - рубрика в молодіжній візуальної соцмережі Інстаграм подає інформацію і світлини книг з автографами відомих письменників, які в різні часи побували в Миколаївській обласній бібліотеці на зустрічах з читачами й подарували на згадку свої книги з автографами.

З метою ознайомлення читачів бібліотеки та її численних шанувальників з історією книгозбірні і її сьогоденням, книжковими багатствами, які зберігаються в її фондах, визначними історичними куточками міста Миколаєва, бібліотека розгорнула широку промоакцію в соціальних мережах на сторінках Facebook, Instagram та на сайті бібліотеки.

Онлайн-марафон привітань від письменників та читачів бібліотеки на youtube каналі бібліотеки вже триває з травня й розміщено десятки відео привітань, цікавих спогадів, фото, пісень та малюнків.

І через 100 років можна залишатись “магнітом” для дітей, якщо працювати з сенсами й душею.

Вячеслав Головченко, 
член НСЖУ, читач з 1975 року

#100Разом_з_Дітьми, #100роківМОБД, #Нам100років

       






Немає коментарів: