пʼятницю, 24 вересня 2021 р.

Одеський художній музей - емоції першої зустрічі



Одеський художній музей легко розшукати на периферії центру Одеси, у будівлі садиби родини Наришкіних, пам'ятнику архітектури початку XIX століття. Раніше мав назви: Міський музей витончених мистецтв. Сама архітектура палацу втілює в собі кращі традиції російського класицизму початку XIX століття. Якщо розглядати експозиції музею, то він має 26 виставок, які розташовані на двох поверхах. Всього в музеї зберігається близько 10 000 предметів мистецтва. Наприклад, ікони та зразки ранніх світських портретів 17 століття, живопис 18-19 століття, виставка полотен художника Айвазовського. Музей має у своєму розпорядженні великі зібрання витворів художників демократичного напрямку у вітчизняному мистецтві другої половини XІ століття, насамперед, членів Товариства пересувних художніх виставок. Це роботи відомих художників І.Крамського, О.Саврасова, І.Левітана, І.Шишкіна, А.Куінджі, І.Рєпіна, В.Сурікова і багатьох інших. Також я побачила творіння відомих художників не тільки з Одеси, але і з інших регіонів України у відділі сучасного мистецтва.
 


На мій погляд, один із кращих розділів колекції - мистецтво межі XІХ і XX століть - відбиває розмаїтість і напруженість творчих пошуків цього складного часу. А саме такі представники: В.Сєров, М.Врубель, М.Реріх, Б.Кустодієв, А.Бенуа, К.Сомов, В.Кандинський гідно представлені в зборах музею. Тут експонується унікальна колекція живопису майстрів Товариства південноросійських художників, заснованого в Одесі в 1890 році.


У залах другого поверху Одеського художнього музею розташовується колекція відділу сучасного мистецтва, відкритого в 1939 році. Велика частина експозиції присвячена радянському мистецтву і дає уявлення про основні етапи становлення методу соціалістичного реалізму. Революція 1917 року внесла рішучі зміни в долі російського мистецтва. Неодмінною частиною масового мистецтва післяжовтневого періоду є агітаційний фарфор, представлений в музеї роботами скульпторів і художників-фарфорістов.

Так цікаво змінювалися стилі в різних залах, різні особистості зображені на картинах, пейзажі, світанки, заходи сонця, кораблі, дерева... Такі різні і в кожній картині своя історія, свої кольори, свої тривоги. Дивлячись на картину кожен бачить своє, своє відбиття у ній, кожен зауважує саме ті межі, якими зараз наповнений. Якщо придивитися, то мистецтво можна знайти усюди. Де б ти не був, що б ти не робив, воно завжди буде навколо тебе.

Насправді відвідувати музеї дуже цікаво для загального розвитку, позаяк ти заглиблюєшся в історію мистецтва і дізнаєшся нової інформації для себе. В першу чергу - це досвід, який допоможе орієнтуватися в історії культурі. Я раджу всім побувати в Одеському художньому музеї, якщо хочете відкрити для себе нові знання.
Другий поверх з оновленою експозицією українського мистецтва «ХХ-ХХІ»: від двадцяти до двадцятих»

Катерина Толпазан, студентка,
 фото автора.



Немає коментарів: