середу, 25 серпня 2021 р.

Як зробити свідомий вибір? Збираючи інформацію



Тільки но завершена вступна компанія до вишів продемонструвала давню соціальну хворобу. Молоді люди обирають майбутній фах за сумнівними параметрами. А потім? Стикаються зі всіма реальними факторами тієї чи іншої професії. Щоб такого не було планування кар'єри треба розпочинати ще до обрання міста навчання й академічного закладу. Це дуже наочно днями онлайн було продемонстровано на тренінгу "Автостопом по кар'єрі у сфері кіно і театру". 
Для тих хто мріє знімати круті кінострічки чи продюсувати фільми CareerHubUkraine зорганізував спільний SWOT-аналіз, а потім експерти з галузі прокоментували мрії молоді. Якщо хочеш побудувати успішну кар’єру актора/ки, чи працювати в знімальній команді, виявилось треба спочатку вивчитись. Зібрати яко можна більше інформації про людей, обставини, умови праці того фаху, який обираєте. 
- Комунікувати треба! - так влучно охарактеризував головне домашнє завдання один зі стейкхолдерів саме акторської професії.
А я згадав десятки студентів майбутніх журналістів, яки вступили на творчу професію, а зголошувались тільки на "слухання лекцій". Але є й інша крайність: коли молода людина зовсім заперечує навчання теорії. Мол мені сказали: головне познайомитись з впливовими людьми в редакції, а далі все піде ... На знімальному майданчику кіно це, мабуть - продюсер.  На онлайн-тренінгу молоді люди від діяча саме цього фаху вперше  дізналися за що відповідає ця людина в кіно. Почули корисні поради від профі індустрії. Кажуть: креативне мислення стане найбільше у пригоді.
Як і для журналіста. Понад 20 років миколаївський Коледж преси та телебачення, разом зі Спілкою журналістів України й Національною Академією педнаук щорічно проводять такий профорієнтаційний конкурс шкільних медіа, де юнки та їх вчителі можуть познайомитись з яскравими людьми, та новими технологіями професії. Бо без розуміння умов праці, та ринку аналіз кар'єрних уподобань робити важко. І добре, коли молоді люди можуть ще до початку навчання у вищі, яке тепер переважне платне, зорієнтуватись: це дійсно те, про що вони мріють. 
CareerHubUkraine велика дяка за такий корисний захід, може кількість "помилок" при обранні фаху для навчання знизиться?! Але кількість здобувачів освіти, яки подали документи на вступ в університети на "філологію" визиває подив! (1-й за обранням фах цьогоріч) Де планують працювати всі випускники? Чи вони не хочуть по закінченню працювати за фахом? 
Відповіді знайдуться протягом життя.
В.Інгульский.


Немає коментарів: