неділю, 11 липня 2021 р.

Відкриття Тижня австрійського кіно




10-й фестиваль «Тиждень австрійського кіно» стартує в Києві 15 липня. Починаючи з 2012 року, в межах кіноогляду щорічно демонструються найактуальніші стрічки, вироблені в Австрії чи в копродукції з нею. До програми цьогорічного ювілейного фестивалю увійшли 5 повнометражних фільмів.
Відкриє фестиваль екранізація однойменної філософської повісті видатного письменника Германа Гессе «Нарцис і Ґольдмунд». Події картини розгортаються в пізньому Середньовіччі навколо двох друзів-послушників із відлюдного німецького монастиря. Вони обидва шукають духовне просвітлення і досконалість у мистецтві, та їхні шляхи до мети різні – один з них обирає молитву та медитацію, інший стає авантюристом. Стрічку номіновано на Німецьку кінопремію 2020 у категоріях «Найкращий грим» та «Найкраща робота художника-постановника».

Драма «Розбий моє серце» розповідає історію ромів Пепе та Марсели. Вони змушені жебракувати в заможному Відні, куди їх відправили з бідного селища в Словаччині. Пепе закохується в дівчину, та перед ним постає конкурент – його жорстокий дядько. У 2018 році робота стала Найкращим ігровим фільмом Фестивалю південно-східного європейського кіно в Лос-Анджелесі, а на Кінофестивалі в Бібераху найкращим був визнаний сценарій картини.

Документальний фільм «З Австрії до Австралії» зображує пригоди двох друзів, які вирушили у велосипедну подорож протяжністю у 18 тисяч кілометрів. На їхньому шляху – 19 країн, де на них чекають непередбачувані виклики, труднощі та відкриття.

Головний герой драми «Лисиця в норі» – вчитель у в'язничній школі. Знайомство з однією з нових учениць, таємничою та замкненою в собі Самірою, змушує його згадати свій найбільший страх. Картину нагороджено за Найкращу режисуру на Кінофестивалі ім. Макса Офюльса в 2020 році, а також за Найкращий монтаж та Спеціальною відзнакою в категорії «Нагорода ім. Томаса Плуча за сценарій» на Кінофестивалі «Діаґонале» в 2021 році.

Спеціальною подією цьогорічного фестивалю стане показ драми «Піаністка» (2001) Міхаеля Ганеке («Любов», «Гепі-енд», «Біла стрічка», «Приховане»), чим відзначається 20-річчя з виходу стрічки на екрани. Фільм розповідає про професорку Віденської консерваторії, яка не має особистого життя й досі спить у ліжку з мамою. Коли ж у неї закохується один з її учнів, вона шокує його абсолютно дикими реакціями на юнацьке почуття. Ролі у фільмі виконали зіркові актори, зокрема, Ізабель Юппер («Вона», «Зникнення Елеанор Ріґбі», «Любов», «НаркоМама»), Бенуа Мажимель («Коханці», «Моє спекотне літо з Софі») та Ева Ґрін («Остання любов на землі», «Казино Рояль», «Мрійники»). Стрічка одержала Гран-прі, а також нагороди Найкращим акторці та акторові Каннського кінофестивалю в 2001 році.

Тиждень австрійського кіно пройде в Києві (кінотеатр «Жовтень») 15–21 липня. В інших містах України фестиваль відбудеться восени. Фільми демонструються мовою оригіналу з українськими субтитрами.


Немає коментарів: