середу, 7 липня 2021 р.

Свідоме сортування сміття




Ми з вами - найбільші виробники сміття…

Не згодні?

Давайте уважно придивимось.

Скільки вчора/позавчора ви купили запакованої їжі? Де вона зараз? Упаковування? Якщо в домашньому, або дворовому контейнері для сміття - то це ваш головний резерв на шляху екосвідомості…

Найлегше виробити “зелену звичку” в побуті - сортувати сміття. Папір, картон завжди відокремлювати від купи сміття, що виробляє середня українська родина. Дивиться! Кашу вівсяну - варили? Закінчились хлоп'я. Куди поділи картону коробку?

Пральний порошок (останній) всипала до машинки господиня, куди поділи коробку?

Шоколадку з'їли за кавою. Що зробили з картонною обгорткою?

Якщо на всі 3 запитання ви відповіли: відокремили паперові відходи пакування від іншого сміття, ви агент кругової економіки.

Що це?


Повторне використання ресурсу. Ви купили їжу у пакуванні. Відшкодували вартість пакування виробнику. Маєте повне право. Навіть обов'язок сучасної людини: не викинути той папір/картон, а повернути собі частину грошей. Навіть, якщо вартість 1 кг макулатури 2 грн, то є сенс відмовитись від спалювання його. за рік середня сім'я з 4-х людей у місті виробляє 1200 кг сміття(третина з нього - папір). (А знаєте, що в Італії є громади де на родину виходить менш як 150 кг на рік?)

А головне, ви збережете декілька дерев, яки НЕ підуть на вироблення нової целюлози (сировини для створення паперу й картону). А ще -- декілька гігакалорій спалених на виробництві того паперу й транспортуванні.

Ну що, ця “зелена звичка” може стати вашою?

Відокремлювати папір від сміття й окремо його зберігати й здавати (продавати) на перероблення. Пошукайте навкруги себе людей/гуртки, яки вчать вести екологічне домогосподарство!

Тоді ви дізнаєтесь, що ощадливе, економне використання води, може заощадити для сімейного бюджету ще більше грошей...

Як не крути - а екологічна свідомість, це не тільки про ставлення до природних ресурсів, а перш за все економіка. Чому?

Бо за статистикою, більше ⅓ всієї купленої їжі опиняється на смітнику!

Чому таке відбувається?

Бо наші споживацькі звички НЕ сучасні, дикунські, хоча живемо у 21-му сторіччі. Згадайте, коли ви в останнє складали план покупок для тижневого меню? А також, коли викидали, наприклад молочні продукти? Бо купили зайвого…

А скільки протягом року використала ваша родина пакетів з поліетилену по дорозі їжі з супермаркету до холодильника?

Чому не придбали одну льняну еко-торбу?

Бачите скільки питань. Якщо завести щоденник й занотовувати всі корисні поради, яки вдалось реалізувати (можна в улюбленому смартфоні), то вже за місяць можна буде побачити як ви заощаджуєте... Це ми ще не звернули увагу на побутову хімію у вашій оселі, ПЕТ-пляшки та інші біонерозчинні речі, які щодня продукує людське життя.

Скільки одноразових пластикових паличок для розмішування цукру використовували ви цього місяця?

Я, ні одної! Бо п”ю каву без цукру, але то вже інша історія…

В.Головченко


Немає коментарів: