вівторок, 18 травня 2021 р.

Татусі - залучені батьки



ЄС підтримав Міжнародний форум з залучення чоловіків, присвячений Міжнародному дню сім’ї.
В межах проєкту «ЄС за гендерну рівність: разом проти гендерних стереотипів і гендерно зумовленого насильства», відбувся онлайн-форум «Обмін досвідом з впровадження ініціатив із залучення чоловіків», присвячений Міжнародному дню сім’ї.


На заході продемонстрували успішні приклади залучення татів до усвідомленого батьківства. Форум об’єднав представників та представниць 10 країн, щоб обговорити найкращі практики сприяння залученому батьківству. Чоловіки, що представляли Татохаби (батьківські клуби) із семи регіонів України, поділились своїми успіхами та досвідом у створенні місцевих центрів для освіти батьків.

«Загальновідомо, що традиційні гендерні норми та стереотипи перешкоджають як здатності особистості розкрити весь свій потенціал, так і економічному розвитку суспільства, обмежуючи можливості жінок, їхнє кар’єрне зростання та особистий розвиток. Залучення чоловіків має вирішальне значення для розширення можливостей жінок та конструктивних і теплих відносин між партнерами», – зазначила Тетяна Шульга, координаторка з гендерних питань в Представництві Європейського Союзу в Україні.


У роботі форуму взяли участь учасники і учасниці з України, Білорусі, Грузії, Азербайджану, Вірменії, Молдови, Туреччини, Сербії, США та Швеції. Форум став платформою для обміну досвідом для ініціатив залучення чоловіків у країнах Східного партнерства, представлення передових міжнародних практик залучення чоловіків до догляду за дітьми, а також продемонстрував успіх української моделі роботи з батьками – ініціативи Татохаб.


Зокрема, Татохаби з Києва, Вінниці, Одеси, Краматорська, Запоріжжя, Троїцького та Мирнограда поділилися своїми успіхами у створенні мережі батьківських клубів у великих та малих містах, залучаючи батьків до освітніх розваг, таких як риболовля, екологічна діяльність «Еко-Толока», йога для батьків і дітей тощо. Татохаби стають місцевими центрами батьківської освіти, де психологи проводять групові та особисті заняття та стають союзниками в батьківстві. Грузія представила ще один формат залучення чоловіків – комунікаційну кампанію MenCare Georgia та школи батьків, пілотовану в центрах репродуктивного здоров'я. Молдова представила моделі та програми для батьків, що базуються в школах та молодіжних центрах.


«Оскільки ми прагнемо до прогресу та розвитку демографічної стійкості та соціально-економічного відновлення, ми повинні визнати центральну роль, яку гендерна рівність відіграє для досягнення обох цілей. Це партнерство об’єднує ЄС, ООН Жінки та Фонд ООН у галузі народонаселення, щоб зосередитись на гендерно чутливій сімейній політиці, залученні чоловіків та сприянні більш рівномірному розподілу неоплачуваної домашньої роботи та догляду за дітьми. Протягом останніх кількох місяців ми стали свідками багатьох кроків, спрямованих на вирішення цих питань: прийняття нового закону про батьківську відпустку, Указу Президента України про невідкладні заходи щодо запобігання домашнього насильства, розробку комплексних програм з гендерної рівності в кількох містах. В UNFPA ми вітаємо подібні кроки і прагнемо продовжувати співпрацювати з нашими партнерами, поки не досягнемо повної рівності між чоловіками та жінками”, – заявив Хайме Надаль, Представник UNFPA в Україні.




Міжнародний досвід має вирішальне значення при формуванні нових моделей залучення чоловіків та просуванні гендерної рівності. Громадські організації Promundo (США), MÄN (Швеція) та AÇEV (Туреччина) разом з UNFPA Туреччина представили свої висновки та досягнення щодо роботи з чоловіками у згаданих країнах та в усьому світі.



Довідкова інформація:


Ця ініціатива реалізується в межах проєкту «ЄС за гендерну рівність: разом проти гендерних стереотипів та гендерно зумовленого насильства», що фінансується Європейським Союзом і реалізується спільно ООН Жінки та UNFPA. Він спрямований на зміцнення рівних прав та можливостей для жінок та чоловіків шляхом зміни соціальних уявлень навколо гендерних ролей, боротьби із гендерними стереотипами та збільшення участі чоловіків у догляді за дітьми та інших домашніх обов'язках. Проєкт триває з 2020 по 2023 рік.

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення працює над сприянням відповідальному батьківству та участі чоловіків у домашніх справах та догляді за дітьми. Починаючи з 2020 року, в рамках проєкту відкрито 3 батьківські клуби – у Києві, Одесі та Вінниці.


View this email in your browser

Data Protection

Unsubscribe from this newsletter






Немає коментарів: