вівторок, 11 травня 2021 р.

Сучасне мистецтво на 8-му причалі





До кінця тижня на 8-му причалі в Миколаєві триває виставка фестивалю Mykolaiv ART Week: CONNECT! Роботи надійшли від 136 учасників з 34 міст України, Північної Македонії, Китаю, Німеччини, Великобританії, Польщі, Італії та Росії.

На виставку відібрано роботи 52 авторів у різних жанрах: фотографія, графіка та живопис, колаж, анімація, відео-арт, перформанс, скульптура, інсталяція та VR. Більшість з низ створені під час карантину та рефлексують на тему людських зв’язків під час дистанціювання та самоізоляції вдома.


LOOK at me: новий погляд на фотографії Стенлі Кубрика



Представлені роботи – це актуалізація фотографій американського режисера Стенлі Кубрика 1946-1950 років через їх взаємодію із цифровими інструментами. Помилки і випадковості в обробці сигналу породжують специфічне образне середовище, яке через свою деформацію дозволяє переосмислити вже встановлені художні структури і форми.


«Те, що ми тут бачимо – це якісно новий продукт. Своєрідна синергія старої Америки і нової реальності, переданої українськими художниками. Хлопцям вдалося перетворити документалістику в сучасне мистецтво за допомогою графічних експериментів», – впевнений Євген Гомонюк, співорганізатор фестивалю.

20 фотографій із фотоархіву режисера представлені на виставці в інтерпретації сучасних українських художників – братів Іваната Василя Костенків, вони ж BRATY, які демонструють новий погляд на естетичні події.


У 1945 році майбутнього режисера взяли в штат журналу LOOK Magazine – американського соціально-політичного видання, де особливу увагу приділяли фотографії. Тоді 17-річний Стенлі Кубрик став наймолодшим фотографом в історії журналу.


Він пропрацював в журналі п’ять років – до 1950 року. Всі ці роки Кубрику було доручено робити репортажні знімки Нью-Йорка, фотографувати повсякденне життя міста і його жителів. За цей час він зняв понад 15 тисяч кадрів. Всі вони зберігаються в архіві Музею Нью-Йорка та Бібліотеці Конгресу. Це кадри з нічних клубів, світського життя, спортивних змагань і стріт-фото. Редизайн цифрових фотокопій з музейного та бібліотечного зібрань склали основу експозиції «LOOK at me».



Фото В.Головченко.



Немає коментарів: