середу, 31 березня 2021 р.

Досить прозорі, але майже не підзвітні — дослідження українських міст від ТІ Україна




31 березня громадська організація Трансперенсі Інтернешнл Україна презентувала результати двох рейтингів – Рейтингу прозорості 100 найбільших міст України та Рейтингу підзвітності 50 міст України.

За результатами обох досліджень рівень підзвітності виявився вчетверо нижчим за рівень прозорості.

Лідерами обох Рейтингів став Маріуполь. У прозорості Маріуполь отримав 86,6 бала, а найближчий до нього Львів – 85,2 бала. У підзвітності міста отримали 32 бали та 22 бали відповідно.

Помітний розрив між рівнями прозорості та підзвітності спостерігається в оцінці й інших міст. Так, середній показник підзвітності 50 оцінених міських рад становить всього 12,5 бала зі 100 можливих, тоді як середній рівень прозорості цих міст — 54,4 бала зі 100.

У топ-5 Рейтингу прозорості міст також увійшли Дрогобич (78,1 бала), Вінниця (76,7 бала) і Тернопіль (75,2 бала). До першої десятки вперше потрапив Володимир-Волинський, який протягом року найактивніше втілював рекомендації щодо прозорості й отримав найбільший приріст – 22 бали.



У п’ятірці найпідзвітніших міст України 2020 року, крім Маріуполя та Львова, також Покров (22 бала), Біла Церква (21 бал) та Чернівці (20 балів). При формуванні Рейтингу підзвітності 50 міст враховувалися відгуки представників громадських організацій та жителів, які вони залишили на онлайн-платформі Transparent Cities.

«Публікація даних на сайті міськради чи ухвалення нормативно-правових актів не означає автоматичну прозорість місцевої влади. Результати Рейтингів демонструють суттєвий розрив між практичною та формальною відкритістю. Через ці дослідження ми побачили, що жителі міст чекають від влади зовсім іншого, ніж отримують – запит не відповідає пропозиції. Усунення саме цієї розбіжності має стати новим орієнтиром для муніципалітетів в найближчі роки», – стверджує Андрій Боровик, виконавчий директор ТІ Україна.

За чотири роки рейтингування прозорості, середній показник прозорості зріс на 59,5% і тепер становить 47,7 бала. Однак попри позитивну динаміку, цьогоріч темпи підвищення прозорості міст уповільнилися і становлять 4,4 %.


Дослідження також засвідчило, що рівень прозорості та підзвітності міст не залежить ні від їхнього розміру, ні від регіону. Головним фактором у впровадженні змін є проактивна позиція органів місцевого самоврядування.


Презентація результатів двох рейтингів відбулася в межах проєкту «Transparent Cities: електронна платформа взаємодії громадян та місцевої влади для забезпечення підзвітності та належного врядування», який реалізується за фінансової підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні.

За додатковою інформацією звертайтеся до Тетяни Рясної, менеджерки з комунікацій ТІ Україна.

***

Трансперенсі Інтернешнл Україна — акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції.ТІ Україна започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» у 2017 році. Її мета — подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити найкращі практики прозорості та підзвітності.


Немає коментарів: