вівторок, 30 березня 2021 р.

Рози з морозу в кіно



Фестиваль Docudays UA подарував мені вже зустріч з новим вітчизняним фільмом "Рози.Фільм-кабаре", який як й маже 100 стрічок можна передивитись онлайн. Це дуже зручно - онлайн-кінотеатр DOCUSPACE (docuspace.org) працює цілодобово. Чому обрав саме цей фільм режисерки Ірини Стеценко? Подивився на тій же онлайн платформі її інтерв'ю журналістці №1 про кіно в Україні Дар'ї Бадьор. Відповіді "зачепили".

У фільмі 7 акторок відомого київського театру «Дах» придумали проєкт Dakh Daughters. На першому сольному шоу «Рози» вони представили світові сучасну інтерпретацію мистецтва кабаре, яке у своїй абсолютній карнавальній свободі вміє розважати публіку найсерйознішими темами. За кулісами посміхався Влад Троїцький. Водночас Україна опинилась на порозі значних змін не тільки в суспільстві, але й у свідомості тисяч людей. Революція гідності та війна на Сході розкривають героїнь у тонкощах характерів, світоглядів, творчих рефлексій. Автор дуже доречно змонтувала у музикальний фільм інтерв'ю учасниць колективу на яскраво червоній стіні. Кожній вдалось за декілька хвилин "ефіру"свою позицію доповісти.

Жанр кабаре, який дотепно запозичує різну поетику й мелодику загалом може повно передати сутність явища, про яке співають/декламують. Це такий різновид публіцистики, музично-драматичної. У авторки 100% влучання у формат документального кіно+музика.


Цей плакатний стиль ще довго буде нематеріальним свідоцтвом періоду сучасної історії України, який історики назвали "Революцією гідності". Фільм можна знайти тут або, "пошелестіти" гід фестивалем.




Вячеслав Головченко

#docuclub #docudaysua2021



Немає коментарів: