пʼятницю, 19 березня 2021 р.

Антифоруми по результатам децентралізації



Знаний український експерт з місцевого самоврядування Олександр Солонтай вечорами розсилає запрошення на онлайн форуми «Зупинити не можна продовжити. Де поставити кому в децентралізації?» Щодня змінюється область. На пряме запитання чи то його "особиста ініціатива, чи грант" - він не відповів, але щодо Миколаївщини було цікаво послухати про факапи. які відбулись на теренах. 
Фактично це антифорум, оскільки не виступають міністри, чи високопосадовці, а люди з регіонів кажуть все, як є. Причому у двох форматах, під запис, та без камери, можна почути реальну оцінку ситуації та пропозиції, що робити. Звучить це як запрошення до обговорення проблем та перспектив децентралізації на спеціальному відкритому підсумковому форуму щодо децентралізації. Виходить, що відбувається розмова про реформу без прикрас, дуже відверто. Але, зокрема наше видання з 2016 року попереджало про відсутність фахових менеджерів для утворюваних громад та реальну феодалізацію під виглядом ОТГ в степу.
Про ілюзії щодо ефекту децентралізації ми багато разів писали, а тепер Солонтай збирає "крик душі" практиків, які стали піддослідними в ході тієї дуже "сирої" реформи. А волати є про що: повноважень - багато й зовсім не на той бюджет, який формується з податкової бази. Мало? Не те слово... дехто радить самим "збирати". Головна проблема - права людей в більшості ОТГ виявляються ефемерними. Зокрема на доступ до публічної інформації.На це наголосив місцевий уповноважений омбудсмена, який сам мешкає в одній такій ОТГ. Коли запрацюють префекти незрозуміло, а прокурори точно не втручаються. Депутати не мають досвіду, а головне стратегії. Яка стратегія в об'єднанні декількох сіл? Все це дуже схоже на створення умов не сумісних з нормальним, комфортним співіснуванням. Й точно пришвидшує відтік молоді, а значить головної продуктивної верстви населення до міст, а то й за кордон.
Що далі?
Далі підсумки та пропозиції будуть надіслані ключовим особам, які ухвалюють рішення. Це Президент, Кабінет Міністрів та Верховна Рада України, але, крім того, вся інформація йде міжнародним організаціям та проєктам, які здійснюють супровід та підтримку реформ. Так декларує Олександр. Але мені стало геть сумно за колег журналістів, які щось писали, розповідали про ту реформу, більше позитивного, але явно недогледіли, або не спромоглись сформувати громадську думку щодо її імплементації. Тепер ми маємо зачинені школи, бібліотеки та клуби по селах. А завтра це обернеться знелюдненням. Вот така виходить децентралізація.
В.Головченко.


Немає коментарів: