середу, 17 лютого 2021 р.

Історичні свідотства тупісті та благородства



Дуже своєчасну книгу видали в Миколаєві дослідники О.Тригуб та Т.Михайловський "Міжнародні гуманітарні організації на Півдні України у 20-х роках ХХ сторіччя". Уважно всіх поважних істориків послухав на презентації в краєзнавчому музеї "Старофлотські казарми", погортав товсту книгу... Стільки емоцій з'явилось!

По-перше, чому дані розсекретили тільки після 2008 року?

Професор, доктор історичних наук, завідувач кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики ЧНУ імені Петра Могили - Олександр Тригуб, який чи не перший зміг цю справу з архіву СБУ вивчити, вважає що на це рішення "впливала" корпоративна (спецслужби) пересторога. А було чого! Як випливає з документів 100-річної давнини, за кожним співробітником міжнародної благодійної допомоги, яки врятовували від голоду мешканців України споглядали по декілька агентів ОГПУ. Нащо? Боялись підривної діяльності. А ще, взяли на облік (негласний) всіх місцевих, які ту допомогу отримували.

Уявляєте? Вас морять голодом. Євреї з Америки та Європи, Червоний Хрест та першовідкривач Арктики Ф.Нансен вирішили допомогти, нагодувати українських селян, а за ними шпигують як й за їх реципієнтами. 

- Шпигуноманією насичені й сучасні історичні матеріали у РФ про західну допомогу, вважає дослідник Тимур Михайловський, який саме на цій темі робив своє дисертаційне дослідження на здобуття кандидата історичних наук. Розповів як допоміг з першоджерелами директор архіву американського Джойнту. Цей єврейський благодійний розподільчий комітет годував мільйони людей на території Одеської, Миколаївської, Херсонської та Запорізької областей у 1921-22 роках, коли безглузда політика більшовиків розв'язала голод. Єжов та його українські підлеглі вивчили досвід й вже через 10 років, коли Сталін знову морив голодом Україну, НКВС нікому не дозволяв рятувати селян. І цей гіркий урок мають добре засвоїти сучасні українські громадяни!

Видатний норвезький дослідник Нансен з трибуни Ліги націй бив у набат 1921-му, що у Совдепії, зокрема на Півдні України - голод. Він й організував та профінансував "Місію Нансена", яка першою розпочала годувати дітей в наших землях. АгроДжойнт за свідченнями дослідників навчав місцевих селян ефективним засобам виробництва агропродукції з молока (сир) та винограду, допомагав реманентом. А також західні донори створювали в Одесі мережу  дитячих санаторіїв для відгодовування зголоднілих.



А потім, всі документи на довгі 90 років сховали. А пам'ять весь час "стирали"... Добре що знайшлись небайдужі історики. Черга за політологами, яки мають зробити попередження для сучасних політиків, від практики "швидких" рішень. Більшовики як деякі з сучасників, хотіли швиденько застарілі проблеми "повирішувати"... Що з того вийшло, на жаль стає все більш відомо!

Громадським організаціям Півдня можна було б скинутись й увічнити пам'ять благодійників минулого сторіччя. 

Автори передали в усі міські бібліотеки книги, так що пересвідчитись в фактах всі мають можливість.

В.Головченко.




Немає коментарів: