понеділок, 22 лютого 2021 р.

Мова - зброя!


 

Символічно що новий сезон кіноклубу мережі DOCU/CLUB в Миколаєві розпочався зі стрічки "Мова". Миколаївський пресклуб - партнер кіноклубу, громадська організація небайдужих працівників медіа завжди модерує найбільш резонансні теми. Повернення української мови до широкого вжитку в південному місті - найактуальніша зараз тема.

Про те, як розбудовується мовне середовище на Сході України, у містах та містечках, які було окуповано й визволено у 2014-му році, йдеться у документальній стрічці молодого режисера Сергія Лисенка. Фільм про людей що створювали курси української мови й були чи не єдиним гуманітарним проєктом який працював на мовну перспективу.

Показ документалки відбувся у Коледжі преси та телебачення, який був єдиним вишем в Миколаєві, який ще у 2013 році надав приміщення для відкриття перших безкоштовних курсів української мови. Під час обговорення фільму журналісти "зачепили" тему української мови місцевих друкованих та електронних видань. З літа всі сайти місцевих медіа мають робити україномовні матеріали. Для того, вже зараз треба відкривати мовні курси для журналістів й "підтягувати" свою українську. Хто і як це буде робити?

Кожній редакції, окремо це завдання буде важкуватим. Доцільно буде розробити та впроваджувати міські, наприклад курси мови для журналістів. Запросити до викладання найкращих фахівців... Прозвучали різні думки з цього приводу.

Місцеві медіа вже до 2024 року мають на 80% використовувати українську мову.

С.Лиманов.



Немає коментарів: