середу, 17 лютого 2021 р.

Держслужбовців забагато. Оптимізувати?




Під час засідання Координаційної ради з питань реформування державного управління учасники обговорили індикатори майбутньої стратегії реформування державного управління на період до 2025 року. Зокрема, розглянули пропозиції Національного агентства України з питань державної служби щодо оптимізації вакансій державних службовців та важливість реалізації реформи оплати праці.

Голова НАДС Наталія Алюшина в ході свого виступу зазначила: «Ми говоримо про велику кількість вакансій на державній службі. Статистика дійсно невтішна, станом на кінець 2020 року, вона сягала майже 40 тисяч. І причини тому різні: хтось чекає відновлення конкурсів, хтось використовує їх для економії фонду оплати праці держоргану та інші. Цей фонд є основою для встановлення надмірних надбавок за інтенсивність. Щоб вирішити це питання, НАДС підготувало проект закону, що передбачає дієвий механізм скорочення вакансій, на які протягом року не було призначень. Законопроектом визначені складові зарплати, поділ на основну та додаткову частини, обмеження у 30% для премій і надбавок. При цьому розміри посадових окладів мають встановлюватися на основі класифікації посад відповідно до Каталогу типових посад. Крім цього, НАДС підготувало проект Порядку формування фонду оплати праці в державному органі. Цей документ має врегулювати питання раціонального розподілу коштів Держбюджету шляхом обґрунтованого планування видатків на оплату праці. Для забезпечення реальних потреб кожного державного органу НАДС пропонує планувати видатки на середньооблікову чисельність працівників + 10% вакансій».

Нагадаємо, що наразі в НАДС та його територіальних органах, Міністерстві фінансів, Міністерстві цифрової трансформації та Секретаріаті Кабінету Міністрів України стартував експериментальний проект в рамках реформи оплати праці. В кожному з цих пілотних органів утворені класифікаційні комітети, які впродовж лютого проводять класифікацію усіх державних посад, які передбачені у їхньому штатному розписі. Після чого НАДС має узагальнити ці дані та передати на розгляд Кабінету Міністрів України.
PS
Верховна Рада України схвалила проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби (реєстр.№4531) в другому читанні та вцілому. За таке рішення проголосували 289 народних обранців.


Немає коментарів: