вівторок, 8 грудня 2020 р.

В Україні з’явилась онлайн-платформа прозорості та підзвітності місцевої влади




Transparency International Ukraine створила онлайн-платформу прозорості та підзвітності місцевої влади. Жителі громад та представники громадських організацій відтепер зможуть оцінювати прозорість та підзвітність місцевої влади у 14 основних сферах діяльності, залишати відгуки щодо підзвітності, а влада – на них реагувати у форматі публічного діалогу.


Відгуки враховуватимуться при формуванні Рейтингу підзвітності 50 українських міст.

Серед сфер, які можна оцінити, – освіта, інфраструктура, закупівлі, бюджетний процес, комунальне майно, соціальні послуги тощо. Для кожної зі сфер передбачений чіткий перелік індикаторів, за якими здійснюється оцінювання. 



Створення платформи підтримав Європейський Союз:

«Громади здатні розповісти про підзвітність місцевої влади найдостовірніше. Без них оцінювати підзвітність – дуже не певна справа, тому потрібне залучення. Для цього і створена платформа взаємодії громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування: дати людям простий інструмент, щоб фіксувати практичні випадки, де із прозорістю чи підзвітністю є питання або навпаки – відчутний прогрес. Очікуємо, що з часом онлайн-платформа стане інструментом №1 для міст, що прагнуть бути прозорими та підзвітними, хочуть втілювати належні практики врядування, і при цьому не втрачати контакт з громадою», – зазначив Манфредас Лімантас, координатор сектору верховенства права і боротьби з корупцією Представництва Європейського Союзу в Україні.

Громадські організації у своїх особистих кабінетах модеруватимуть та публікуватимуть відгуки жителів громад. Також передбачена сертифікація, що засвідчуватиме роль локального представника платформи.

Представники органів місцевого самоврядування отримають змогу створити особисті кабінети для реагування на відгуки та оперативної комунікації з мешканцями, а також доступ до шаблонів нормативно-правових документів, навчальних і освітніх матеріалів.

«Крім того, що прозорість і підзвітність – цінності, це ще й сервіс, який влада надає громаді. Саме практичний досвід громадськості у комунікації з владою може стати яскравим маркером розуміння, в яких випадках ми маємо справу із фасадною прозорістю і підзвітністю, а у яких влада знаходить спосіб прокачувати власні стандарти та оперативно реагувати на запити громади. Таким чином, лишаючись передбачуваною та ефективною», – коментує виконавчий директор ТІ Україна Андрій Боровик.

Онлайн-платформа створена командою Transparency International Ukraine в межах програми «Прозорі міста» спільно із командами організацій громадянського суспільства «Платформа Громадський Контроль» та «Центр громадського моніторингу та досліджень».

Катерина Талашук


Довідкова інформація


Проєкт «Transparent Cities: електронна платформа взаємодії громадян та місцевої влади для забезпечення підзвітності та належного врядування» реалізується Трансперенсі Інтернешнл Україна в межах програми «Transparent cities/Прозорі міста» і має на меті мотивувати українські міста стати більш прозорими та підзвітними. Проєкт реалізовуватиметься у 2020-2022 роках.

Трансперенсі Інтернешнл Україна — акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки та впровадження змін задля зниження рівня корупції.

ТІ Україна започаткувала програму «Transparent cities/Прозорі міста» у 2017 році. Її мета — подолати корупцію на місцевому рівні та запровадити найкращі практики прозорості та підзвітності. Реалізуючи проєкт «Онлайн-платформа «Прозорі міста» для взаємодії громадянського суспільства та органів місцевого самоврядування для кращої підзвітності та належного врядування» за підтримки ЄС в Україні, TI Україна планує посилити ініціативу «Рейтинг прозорості 100 найбільших міст України» запустивши онлайн-платформу для покращення співпраці ОГС та органів місцевого самоврядування.

Експерти щорічно аналізують відкритість міських рад за показниками в 14 сферах. За результатами рейтингу вони надають рекомендації щодо вдосконалення міст та консультують міські ради, як їх впровадити. За три роки середній показник прозорості міст підвищився на 53%.



Немає коментарів: