четвер, 17 грудня 2020 р.

Найзабрудненіше, найперспективніше та найнеймовірніше місто України


МАРІУПОЛЬ

Вже 17 років я живу в Маріуполі. Це велике промислове місто з населенням близько півмільйона. Зараз воно швидко розвивається: буквально на очах покращується інфраструктура, створюються нові цікаві місця, а у розвитку міста залучена активна молодь.
Изображение выглядит как небо, вода, внешний, берег

Автоматически созданное описание


Маріуполь – неймовірний, адже тут несамовиті природні скарби у вигляді моря та безкраїх степів поєднуються… з двома великими металургійними підприємствами. Так, мова про наші неоціненні "Азовсталь" та Комбінат імені Ілліча, які входять до групи «Метінвест» Ріната Ахметова та Вадима Новинського. На жаль, не дивлячись на користь від існування цих підприємств у місті (велика кількість робочих місць), вони є найголовнішими чинниками забруднення довкілля Маріуполя.
Маріуполь – брудний,

тому що за даними Державної гідрометеорологічної служби України, індекс забруднення атмосферного повітря Маріуполя у першому півріччі 2020 року був найвищим у всій країні – 14,3.

«Дуже високий та високий рівень забруднення повітря був обумовлений здебільшого значними середніми концентраціями формальдегіду, діоксиду азоту, фенолу, фтористого водню, оксиду вуглецю, завислих речовин» - йдеться у звіті Центральної геофізичної обсерваторії імені Б. Срезневского.

Згідно з Державними санітарними правилами охорони атмосферного повітря, максимально допустима разова концентрація формальдегіду (канцерогенна речовина) у повітрі становить 0,035 мг/м3, однак в Маріуполі зафіксували максимальне разове перевищення у цілих 2,5 мг/м3.

Як наслідок, ми маємо велику кількість онкохворих людей серед мешканців районів, найбільш наближених до підприємств. На жаль, я не можу отримати офіційні дані Держстату щодо кількості хворих та померлих через онкологію по Донецькому регіону, тому що цієї інформації просто немає у загальному доступі (не дивлячись на Закон про доступ до інформації). Але будь-який житель Маріуполя погодиться, що питання впливу виробництва на здоров’я мешканців міста стоїть гостро.

Азовсталь остановился на ремонт, чтобы снизить выбросы в атмосферу | ubr.ua


До речі, за результатами досліджень, в Маріуполі також найбільш забруднені грунти в Україні.

А ще в нас є гори - шлакові! Майже з кожної високої точки Маріуполя можна побачити шлакову гору прямо на узбережжі Азовського моря. Чи варто говорити, що вона наразі настільки велика, що через неї змінилися напрямки течій у морі?

Пляжи Мариуполя - Старый Мариуполь - Страница 3 из 31 - Все Грани

Можна побачити забруднення акваторію навколо шлакової гори


«Є такий документ – «Дозвіл на Спеціальне водокористування». Його необхідно регулярно оновлювати через певну кількість років для всіх підприємств, які використовують обсяг води більше п'яти кубів на добу і які, відповідно, скидають забруднюючі речовини. Цей документ підписується Міністерством екології. Але проблема полягає в тому, що підприємства, які належать «Метінвесту» їм [Міністерству екології] дають дуже високі нормативи. Взагалі для води існує такий термін ГДК (гранично допустима концентрація) забруднюючих речовин, а для підприємств це називається ПДС (гранично допустимий скид), і ось ці ПДС завжди дуже високі. Тобто спочатку видаються дозволи конкретно для кожного заводу, для кожного скидання навмисно завищені, тобто вони подають такі цифри, а Міністерство заплющує очі і підписує. Це перший етап проблеми, так би мовити, риба гниє з голови. Тобто тут йде сприяння діяльності олігархів врозріз з екологічними питаннями. Те ж саме стосується повітря», – розповів мені анонімний експерт з питання екології.

Маріупольців годують жданиками із року в рік

Вперше навколо проблеми забруднення довкілля маріупольці об’єдналися у 2012 році – відбулися масштабні мітинги, на які прийшло понад 10 тисяч людей. «Метінвест» пішов на поступки жителям міста, і ситуація трохи покращилася. Зараз можна почути обіцянки влади про модернізацію аглофабрики на ММК імені Ілліча та коксохіму на «Азовсталі». Однак, чи будуть вони виконані? Наразі відомо, що Міністерство захисту довкілля відкладає терміни модернізації виробництв до 2024 року через пандемію. Ніколи такого не було, але от знову.

Однак, Маріуполь – дієвий!

Активіст ініціативної групи «Разом!» і голова партії «Сила людей» Максим Бородин оперативно написав Міндовкіллю зауваження через відкладання термінів модернізації комбінатів. Але чи вплине це на теперішню ситуацію – це вже інше питання. До речі, партія «Сила людей» вже вдруге входить до нової каденції міськради Маріуполя. Вже багато років депутати від цієї партії та екоактивісти ініціативної групи «Разом!» борються з «Метінвестом». Вони встановили камери в декількох місцях, з яких зручно спостерігати регулярні викиди з комбінатів, фіксують рівень забруднення повітря за допомогою сучасних пристроїв, організовують мирні екологічні мітинги, на яких закликають власників металургічних комбінатів встановлювати очисні споруди, чим власне і тиснуть на них. Що примітно, ці мітинги регулярно збирають велику кількість учасників, що безсумнівно каже про небайдужість багатьох маріупольців до майбутнього свого міста.

Маріуполь – перспективний,

тому що нарешті в нас з’являється можливість ефективного використання потенціалу Азовського моря (ні, не зливати туди відходи, а реально розвивати туризм!). Зараз на слуху проєкт реконструкції пляжів Маріуполя, над яким працюють французькі експерти. Обіцяють позитивні зміни: благоустрій пляжів і набережних, а також оцінку стану узбережжя і морських течій французькими фахівцями. Гроші вже виділені, а тому спостерігаємо за розвитком подій.

Изображение выглядит как летит, птица, внешний, земля

Автоматически созданное описание

Я дійшла висновку, що найголовніше, що гальмує екологічний розвиток Маріуполя, – це недостатня обізнаність його жителів щодо теми довкілля та купа упереджень типу «без підприємств місто обідніє» або переконання, що екоактивісти виступають за повне зачинення комбінатів, хоча це далеко не так. Наразі наша найважливіша мета – це розповідати про цю проблему, розкладати інформацію по полицях, щоб вона доходила до мешканців Маріуполя всіх віків та професій. Тому що чим більше ми показуємо своє схвилювання та обурення проблемою, тим скоріше ситуація буде змінюватися на краще.
Є.Бастригіна.
 



Немає коментарів: