середу, 16 грудня 2020 р.

Українське телебачення на Донбасі: вчора, сьогодні, завтра



В 2014 му році окупація Криму та війна на Донбасі розпочалися із захоплення адміністративних будівель, приміщень правоохоронних органів та захоплення телеканалів та телевізійних веж. Якщо перше і друге – це питання силового контролю над населенням, то захоплення телебачення та передавальних станцій – це тотальний контроль над «думками» населення окупованої території.
Як зазначено в Аналітичній доповіді «Війна на Донбасі: реалії і перспективи врегулювання», яку узагальнив Центр Разумкова, на окупованих територіях «ідеологічна обробка населення базується на централізованій системі управління інформаційним простором. Головну роль у її побудові відіграла РФ з метою легітимізації окупаційної політики російської влади, створенні ілюзії самостійності рішень і дій бойовиків. Для контролю інформаційного простору у складі «рад міністрів» у 2014р. були створені т.зв. «Міністерство інформаційної політики ДНР» та «Міністерство зв’язку та масових комунікацій ЛНР». Цим «міністерствам» підпорядковується більшість ЗМІ, які працюють у «республіках». Їх основу складають телеканали, радіостанції і газети з їх сайтами, які функціонували в Донецькій і Луганській областях до початку військових дій. До 2014р. майже всі вони фінансувалися з обласного та місцевих бюджетів. Разом з деякими приватними ЗМІ вони були захоплені та підпорядковані підконтрольним бойовикам адміністраціям

Так, в квітні 2014 року одночасно із захопленням адміністративних будівель у Донецьку сепаратисти захопили передавальну станцію, яка завдяки своїй 360-метровій висоті забезпечувала покриття сигналом більшої частини Донеччини. З моменту захоплення й до сьогодні саме ця станція забезпечує основну трансляцію російських телеканалів, а також мовників самопроголошеної ДНР на Донеччині. 220-метрова вежа на горі Карачун була знищена під час боїв українських військових з проросійськими бойовиками за місто Слов’янськ в липні 2014 року. Так, Україна фактично залишилася без можливості інформаційного впливу на окуповану територію та донесення до жителів так званих ДНР та ЛНР, офіційної позиції української влади.

Відповідно до матеріалів Аналітичної доповіді «Війна на Донбасі: реалії і перспективи врегулювання», головним каналом отримання інформації на окупованих територіях залишаються телеканали. Для їх мовлення окупанти використовують захоплені вежі, передавачі та частоти, на яких раніше були присутні українські ЗМІ. Тепер сигнал українських телеканалів блокується, а жителі окупованих територій мають можливість дивитися лише російські та сепаратистські телеканали. Так, за інформацією з Аналітичної доповіді «Війна на Донбасі: реалії і перспективи врегулювання», бойовики ДНР мають у своєму арсеналі 7 телеканалів: «Перший республіканський» – створений на базі захоплених потужностей Донецької обласної державної телерадіокомпанії (донецька філія Національної телерадіокомпанії України, яка зараз діє під брендом UA: Суспільне). Канал мовить на частотах колишньої ОДТРК, покриваючи сигналом майже всю окуповану територію і ряд населених пунктів за лінією розмежування; «Юніон» – на початку окупації мовив під назвою Другий республіканський, але згодом почав експлуатувати більш відомий бренд (до 2014р. в Донецьку існував канал з аналогічною назвою). Сигнал є на території Донецька, Горлівки, Єнакієво та їх передмість; 6ТВ (“Горлівка ТБ”) – мовить у Горлівці на базі захоплених потужностей; «ТБ Сфера» – мовить у Харцизьку, Зугресі, Іловайську; Шахтарська студія телебачення МКТ – мовить у Шахтарську; TTV (Торезьке телебачення) – сигнал доступний в Торезі; «Авеста» – телеканал м. Кальміуське (раніше Комсомольське), мовить також у Старобешівському районі. На підконтрольній «ДНР» території також діють умовно приватні канали з широкою географією покриття: «Новоросія» – створений першим «головою» ДНР П.Губарєвим, мовить на захоплених частотах каналів «1+1» і «ТЕТ». Сигнал «Новоросії» покриває практично всю окуповану територію Донецької області, частково доступний в Луганській області і на підконтрольній Україні території (на початку військових дій на Донбасі українські військові неодноразово стикалися з тим, що у прифронтовій зоні мовлення українських телеканалів повністю відсутнє в той час, як телеканал окупантів мовить у високій якості – прим.авт); «Оплот ТВ» і «Оплот-2» – канали, які донедавна пов’язували з колишнім лідером бойовиків О.Захарченком. «Оплот» мовить на базі захопленого «Першого муніципального каналу», а «Оплот-2» лише в цифровому мультиплексі. Обидва канали доступні в Донецьку та його передмістях, а також найближчих населених пунктах. Щодо окупованої частини Луганщини, то так званому «Міністерству зв’язку та масових комунікацій ЛНР» підпорядковується т.зв. «Державна телерадіокомпанія ЛНР» («ДТРК ЛНР»). Компанія об’єднує всі основні ЗМІ «республіки». Єдиний телеканал бойовиків «Луганськ 24», який працює на базі захопленого каналу ЛОТ і використовує його частоти для поширення мовлення». 


Розуміючи важливість інформаційної присутності на окупованих територіях, в квітні 2015 року офіційний Київ розпочав відвоювання телевізійного простору Донбасу у сепаратистів. Саме тоді на горі Карачун була встановлена тимчасова вежа, яка почала свою роботу в 2016 році.

З огляду на те, що на початку 2014 року Україна втратила значні телевізійні ресурси, розташовані на Донбасі, за 5 років держава значно просунулася у їх відновлені. Так, за результатами роботи Комісії з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення, що була створена при Міністерстві інформаційної політики України, щодо розвитку телерадіомовлення в Луганській, Донецькій областях і на півдні Херсонської області та територію Криму в 2015 – 2019 рр. було створено 4 радіотелевізійні вежі. Зокрема, у 2016 році - у Краматорську Донецької області щогла заввишки 184 метри, у 2017 році було побудовано 2 щогли — у Бахмутівці Луганської області заввишки 134 метри та у Чонгарі Херсонської області заввишки 150 метрів. У 2018 році — у Гірнику Донецької області заввишки 190 метрів. І у 2019 році збільшено висоту вежі у Чаплинцях Херсонської області — з 92-х до 133 метрів. В 2020 році стартувало будівництво радіотелевізійної передаючої станції з вежею висотою 150 метрів у Попаснянському районі. Як зазначав в своєму коментарі очільник Луганської області Сергій Гайдай, дана вежа «закриє останню дірку» в ефірі Луганщини. По-друге, сигнал українських телерадіомовників стане доступним не лише жителям Попаснянського та Новоайдарського районів, а й мешканцям непідконтрольних територій Луганщини та Донеччини. А це близько 200 тисяч людей, що проживають у 50-кілометровій зоні від майбутньої станції». Проєкт «Будівництво радіотелевізійної передаючої станції в Попаснянському районі Луганської області» є переможцем відкритого конкурсу серед проєктів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу. Бюджет проекту становить майже 46,8 млн грн., з яких 18,3 млн – кошти обласного бюджету. Для розширення телерадіомовлення була залучена технічна допомога країн-партнерів — США, Республіки Польща, Литовської Республіки, Латвійської Республіки, Республіки Словенія. За даними Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за останні 4 роки середньому вдвічі збільшилася кількість населення на Донбасі, для якого доступне українське радіо і телебачення. Так, в Луганській області доступ громадян до цифрового телебачення збільшився на 210% - з 661 тисячі до 1,4 мільйона громадян, до аналогового телебачення - на 258%, з 674 тисяч до 1,7 мільйона громадян. Щодо Донеччини, то тут доступ до цифрового телебачення збільшився на 255% - з 1,1 мільйона до 2,8 мільйона громадян, доступ до аналогового телебачення збільшився на на 152% - з 2 мільйонів до 3 мільйонів. Завдяки відновленню телерадіомовлення на Донбасі, український контент знов змогли отримувати близько 4 мільйонів осіб.

На сьогодні завдяки поступовому відновленню мовлення на Донбасі на території Луганської області доступними для перегляду є 15 аналогових телеканалів та 32 цифрових телеканали, на території Донецької області мовлять 37 цифрових телеканали та 8 аналогових телеканалів

Відповідно до даних Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, сьогодні завдяки супутниковому мовленню жителям Донбасу також доступні для перегляду 117 телеканалів, серед яких UA:Перший, UA: Донбас, 1+1, ATR, «Україна», СТБ, UATV та ін.. українські мовники. Саме супутникове мовлення є більш менш доступним для перегляду жителями окупованих територій, адже інші види мовлення блокуються окупантами.

Відновленню мовлення на Донбасі сприяло спрощення отримання дозволів на мовлення телерадіокомпаніями. Зокрема, замість тривалої процедури отримання ліцензії, мовники отримують дозвіл на мовлення, що спрощує процедуру початку мовлення в 3-5 разів. Стимулює держава і представників кабельних мереж Луганщини та Донеччини, значно зменшивши вартість отримання дозволу на роботу кабельного мовника.

В серпні 2020 року для забезпечення мовлення на окупованих територіях при Мінреінтеграції України було створено Комісію з питань стабільного функціонування національного телебачення і радіомовлення на тимчасово окупованих територіях і прикордонних територіях України. Очолив Комісію віцепрем’єр-міністр України, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков. За інформацією Мінреінтеграції не зважаючи на всі намагання української влади щодо розширення інформаційного поля на тимчасово окуповані території, понад половина громадян даних територій взагалі не мають доступу до українських телеканалів та інтернет-ресурсів. Тож, Україна продовжує відвойовувати у окупантів інформаційний простір і продовжує боротьбу за «думки» людей, які залишилися на окупованих територіях.

Вікторія Веселовська, 
позаштатний кореспондент «Зірка Донбаса»



Немає коментарів: