вівторок, 13 жовтня 2020 р.

На Prozorro можна буде враховувати вартість життєвого циклу закупівлі



Нововведення дасть змогу оцінювати пропозиції постачальників на Prozorro не лише за ціною товару, а й за вартістю його подальшої експлуатації. Це має підвищити конкурентоздатність українських виробників у публічних закупівлях.
Мінекономіки прийняло наказ “Про затвердження Примірної методики визначення вартості життєвого циклу” (№1894). Документ надає можливість замовникам оцінювати пропозиції постачальників не тільки за ціною, а й за вартістю життєвого циклу закупівлі — тобто за сукупними витратами на експлуатацію.
До цього перемогу в електронній системі закупівель Prozorro отримував той, хто пропонував найнижчу ціну. Тепер замовники зможуть обирати, за яким критерієм вони планують провести тендер: виключно за ціною або ж із врахуванням сукупних витрат на товар протягом періоду його використання. Тобто — з врахуванням вартості життєвого циклу закупівлі. Методика є примірною і не є обов'язковою.

Life Cycle Costing є поширеним інструментом публічних закупівель у Європейському Союзі. Тож Україна ще більше наблизила свої закупівлі до європейського зразка, виконавши одну з вимог гармонізації українського законодавства відповідно до директив ЄС.

Критерій вартості життєвого циклу можна буде застосовувати у великій кількості закупівель: від обладнання для атомних електростанцій до комп`ютерної техніки та лампочок. Таким чином, держава зможе заощаджувати гроші у довготривалому періоді.

“Критерій вартості життєвого циклу — це довгоочікуване нововведення, яке не лише дасть змогу ефективніше розпоряджатися коштами платників податків, а і сприятиме конкурентоздатності українських виробників у публічних закупівлях. Якщо обрахунки покажуть, що українська техніка коштує трохи дорожче, ніж іноземний аналог, зате її обслуговування впродовж 5 років обійдеться набагато дешевше, то на тендері переможе пропозиція саме вітчизняного виробника”, — пояснює заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Світлана Панаіотіді.

Методика пропонує формули для розрахунку вартості життєвого циклу для різних категорій витрат, як-то: пов'язані з придбанням, користуванням, обслуговуванням, утилізацією предмета закупівлі та захистом навколишнього середовища.

Останнє — дуже важливий крок до наближення нашого закупівельного законодавства з ЄС. Тепер у виборі офісної техніки, хімічної продукції чи, наприклад, транспортних засобів, у державних структур є можливість керуватися не лише їхньою вартістю, а і впливом на довкілля. У такому випадку у формулу розрахунку вартості життєвого циклу можна додати коефіцієнт викиду CO2, суму податків та зборів за викиди шкідливих речовин та інші показники. А, наприклад, купуючи транспортний засіб, замовник зможе купувати саме ту модель та тип двигуна, що серед іншого менше впливає на довкілля, — уникаючи при цьому дискримінаційних критеріїв у тендерній документації.

Інструмент життєвого циклу зараз знаходиться у розробці ІТ-команди ДП “Прозорро” і стане доступним у системі Prozorro у четвертому кварталі 2020 року.


Немає коментарів: