четвер, 23 липня 2020 р.

Громадські префекти перевірять медичні закупівлі


В липні 2020 ініціативна група громадських активістів розпочала соціальний проєкт «Захист прав пенсіонерів та моніторинг бюджетних витрат по COVID-19 громадськими префектами* у південних областях України» і кампанію громадянської дії з перевірки медичних закупівель, спрямованих на боротьбу з пандемією коронавірусу. Проєкт передбачає проведення комплексу заходів з підвищення якості медичних послуг і дотримання прав пацієнтів поважного віку шляхом зменшення корупційних ризиків при медичних закупках за спрощеною процедурою.

Уряд України і міжнародні донорські організації спрямовують значні кошти на подолання коронавірусу. Так, лише у травні 2020 року уряд України додатково виділив 3 132 000 000 грн. (~ $ 116 млн.) на боротьбу з пандемією. Ці гроші мають бути спрямовані на закупівлю товарів і послуг для боротьби з COVID-19, список яких затверджений постановою Кабінету міністрів від 20.03.2020 №225. Але, існує високий ризик нецільового використання цих коштів. Громадські префекти* виявили ряд випадків, коли посадові особи і суб’єкти господарювання використовують спрощену процедуру закупівель за договорами COVID-19 для придбання товарів і послуг, які не призначені для боротьби з пандемією. Нецільове використання коштів, виділених з бюджету на боротьбу з коронавірусом, призводить до зниження якості медичних послуг і зростання корупційних ризиків. Населення втрачає довіру до медичних працівників, органів влади та місцевого самоврядування.

В умовах карантинних обмежень, пов’язаних із коронавірусом держави обмежують права своїх громадян. Найбільше потерпають від карантинних заходів пенсіонери. На відміну від інших категорій громадян, яким карантин завдає здебільшого матеріальної та емоційної шкоди, старі люди втрачають залишки здоров’я, а іноді – й життя. Суворий карантин позбавив їх планових оглядів і планових операцій, зменшив ефективність лікування хронічних захворювань. Водночас, пенсіонери залишаються найбільш вразливими до деструктивної пропаганди і неправдивої інформації медичного характеру, а відсутність звичайного «живого» спілкування призводить до розладу нервової системи та депресійного стану осіб похилого віку.

Організатори прес-конференції повідомили, що проблему можливо вирішити лише комплексно: шляхом залучення громадян до контролю та співпраці в медичній, соціальній, фінансовій та інформаційній сфері.


«Наш проєкт спрямовано на моніторинг та аналіз бюджетних витрат на боротьбу с COVID-19, а також на надання правової допомоги громадянам, чиї права були порушені в умовах карантинних обмежень. Заходи проекту відбуватимуться до кінця 2020 року на території Миколаївської, Херсонської та Кіровоградської областей. Зважаючи на те, що зазвичай досягти сталих змін за такий короткий період складно, ми вирішили посилити наш проєкт кампанією громадянської дії «За чесну медицину», яка розпочинається зараз і продовжиться у наступному році. Наша мета – зробити так, щоб медичні послуги пенсіонерам залишалися якісними і доступними навіть в умовах карантину» - розповів координатор проєкту, директор Учбово-методичного центру захисту прав людини** Борис Кудар.

___________________

* Громадське партнерство «Громадська префектура» створено з ініціативи Фонду розвитку міста Миколаєва і має на меті сприяння підвищенню загального рівня прозорості, відкритості, ефективності муніципальних та адміністративних послуг виконавчих органів місцевого самоврядування, доброчесності та цілісності бюджетного процесу на місцевому рівні через запровадження постійно діючого громадського контролю.

** Учбово-методичний центр захисту прав людини HRTC – недержавна, некомерційна, неприбуткова громадська організація, заснована в травні 2012 року. Місія Центру – сприяти освіті в галузі прав людини та підтримувати ініціативи громадян шляхом впровадження інноваційних методів збору, обробки та розповсюдження інформації. На сьогоднішній день Центр HRTC успішно реалізував дев’ять соціальних проектів, спрямованих на підтримку суспільно-значущих ініціатив громадян.

Проект «Захист прав пенсіонерів та моніторинг бюджетних витрат по COVID-19 громадськими префектами у південних областях України» реалізує ГО «Учбово-методичний центр захисту прав людини» HRTC за фінансового сприяння міні-гранту Проекту ЄС «Підвищення потенціалу ОГС соціальної сфери України» що фінансується Європейським Союзом. Громадянська кампанія «За чесну медицину» впроваджується за підтримки незалежного соціально-екологічного руху NESEHNUTI в рамках «Програми трансформаційного співробітництва» Міністерства закордонних справ Чеської республіки. Юридичний супровід діяльності HRTC здійснює юридична фірма «Студіо Лєгалє».

Погляди учасників можуть не співпадати з офіційною позицією ЄС та уряду Чеської республіки.




Немає коментарів: