понеділок, 13 липня 2020 р.

Щонайменше 3000 медпрацівників у світі померли від COVID-19


Понад 3 тисячі медиків із 79-ти країн світу померли через зараження COVID-19. Такі дані оприлюднила правозахисна організація Amnesty International у дослідженні, присвяченому правам медперсоналу, що бореться з коронавірусом на передовій. До країн із найбільшим числом смертей серед медичних працівників увійшли: США (507), Росія (545), Великобританія (540, включно з 262 фахівцями соціальної допомоги), Бразилія (351), Мексика (248), Італія (188), Єгипет (111), Іран (91), Еквадор (82) та Іспанія (63).
Проте Amnesty International застерігає: ці цифри значно занижені, адже не всі країни готові публічно оприлюднювати реальні дані.

“Ми переконані, що офіційна статистика померлих медичних працівників і працівниць є вкрай заниженою. Адже не всі країни подають правдиві дані і можуть навмисно приховувати інформацію. Наприклад, Франція зібрала показники не з усіх лікарень і медичних центрів. А дані про померлих медиків, надані асоціаціями охорони здоров’я Єгипту і Росії, були оскаржені їхніми ж урядами” — прокоментувала Оксана Покальчук, директорка Amnesty International Україна.

Дане дослідження також викриває інші порушення прав медперсоналу у зв’язку з COVID-19. Зокрема, медичні працівники повідомили про серйозну нестачу засобів індивідуального захисту майже у всіх 63-х країнах і територіях, які досліджувала Amnesty International. Лікар, який працює в Мехіко, розповів, що місцеві медики вимушені витрачати близько 12% своєї щомісячної зарплати на купівлю засобів захисту.

Щонайменше у 31-й країні було зафіксовано повідомлення про страйки, загрози страйків або протестів від персоналу закладів охорони здоров’я та інших сфер життєзабезпечення населення через небезпечні умови праці. У багатьох державах влада відреагувала на ці дії репресіями. Наприклад, у США сертифіковану санітарку будинку літніх людей в Іллінойсі Тайніку Сомервілл звільнили після публікації відео на Facebook. На записі вона зачитала петицію, яка закликає надати більше засобів індивідуального захисту. Жінка повідомляє, що персоналу не повідомили про наявність інфікованих у закладі.

У Росії Amnesty International звернула увагу на історії двох лікарок, Юлії Волкової і Тетяни Реви, яким загрожує “відплата” після того, як вони поскаржилися на відсутність засобів захисту. Юлії Волковій висунули звинувачення за російським законодавством про фейкові новини їй загрожує штраф у розмірі до 100 000 рублів (близько 38 303 грн), а Тетяні Реві загрожує дисциплінарне стягнення, яке може призвести до її звільнення.

Amnesty International закликає держави забезпечити адекватну компенсацію працівникам у галузі охорони здоров’я та інших сферах життєзабезпечення населення, які інфікувалися COVID-19 через професійну діяльність, або їхнім родичам у разі смерті медика Уряди також повинні розслідувати випадки, коли працівники стикалися з репресіями через розголос питання загрози власній безпеці Необхідно також надати ефективні засоби правового захисту людям, які піддавалися несправедливому поводженню через публічні висловлювання про неналежні умови праці під час пандемії.




Немає коментарів: