четвер, 2 липня 2020 р.

Громадські лобісти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС провели он-лайн конференцію

Один екран учасників конференції

Громадська школа дієвих практик ЄС (CiSEP) формувала протягом 5 років в Україні актив громадських лідерів, яким небайдуже виконання нашою державою Угоди про асоціацію та створення всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ). Майже во всіх регіонах України за ці роки підготовлено мережу фахівців. На жаль в південному регіоні активно працюють по 1-2 експерту в кожній з областей. Представники CiSEP спільно залучені у впровадження ініціатив у галузі безпеки харчових продуктів, інтелектуальної власності, торгівлі та сталого розвитку. На конференції, яка була проведена онлайн обмінювались думками щодо майбутнього мережі експертів, як голосу українського громадянського суспільства з питань європейської інтеграції. Також обмірковували майбутні проєкти, стосовно впровадження Угоди на регіональному рівні.
Представник ГО Миколаївського пресклубу - В'ячеслав Головченко, один з тренерів по Угоді підготував та провів воркшоп для журналістів "Що заважає висвітлювати процес імплементації Угоди саме в регіональних медіа". Незабаром такий семінар має відбутись на базі Коледжу преси та телебачення, але з вимогами дотримання карантину в  форматі вебінару. Зайвої репетиції не буває, тому під час конференції він відпрацьовував тематику семінару.
Також під час конференції був плідний обмін думками щодо гармонізації цифрових ринків України та ЄС. Під час пандемії виявилось що суспільство потребує більше саме цифрових послуг. Користувачі озброєні гаджетами та знаннями різних програм, але в державному секторі немає достатньої кількості сучасних цифрових продуктів. 

Під час конференції був також зроблений аналіз інформаційних компаній, які проводили (ніби) чиновники обласних адміністрацій. Якщо працювати над імплементацією Угоди далі, а попереду ще строк у 5 років, то треба робити зараз висновки. Виявилось, що за 5 років в Миколаївській ОДА провели аж..5 таких інформаційних компаній. В Одесі - 0. В Херсоні -7. Ви ще маєте питання чому саме обізнаність громадян про переваги євроінтеграції низька? 
А ще, порахуйте скільки за останній час ви читали, бачили матеріалів про "невдоволеність" ніби європейськими структурами діями України? На контрпропаганду проти ЄС з теренів РФ виходить 9-й вал дезінформації. Під час пандемії вона підсилилась, часом спікерами деяких українських медіаканалів. 
Про що б не говорили за ці дні учасники віртуальної конференції сходилось до якості комунікацій. Здається, саме в цій царині були провали. І це при тому, що майже кожний проєкт технічної допомоги, чи то децентралізації, чи то медичної реформи, чи - поліції, мав комплект комунікаційних менеджерів. Що вони робили не якісно? Але... Як часто буває, інформувати, та компетентно долучати регіональних журналістів до "розумної кампанії", як зазначила пані Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН А.Фельдгузен не однакові завдання. А може то було спеціально так прокомуніковано, неякісно, наприклад судову реформу? Щоб вона майже нічого не додала пересічному українцю?! Все може бути. Кількість "туристів" яких звозили під час інформаційних компаній, до країн ЄС, наприклад з теми реформи держслужби, перевищує кількість помітних регіональних журналістів. Але реформа навіть "не здолала" систему кадрових конкурсів. Нових голів РДА й ОДА знову як в часи Кучми призначають без жодних конкурсів. Як й керівників держпідприємств. 
Ви ще не розумієте чому молодь тікає з України?! І як перспективи розбудови демократичної, націленої на потреби людей держави, пов'язані з чітким виконанням Угоди?
Провадити (поточний) контроль виконання треба не тільки виконавцям, але й громадянам. Саме цей "шмат" роботи на себе беруть випускники CiSEP, які вирішили об'єднатись у громадську організацію. Продовжаться також освітні заходи й адвокативні кампанії. Стан виконання різних (більше 20) тем та розділів по якім Україна взяла зобов'язання "наздоганяти" об'єднану Європу, включає не тільки законодавчі акти. Більш нагальним зараз створення практики  якісної імплементації, з урахуванням європейських принципів недискримінації, рівної конкуренції та виконання міжнародних зобов’язань щодо рівних правил роботи для бізнесу. Але можуть чи хочуть це робити вітчизняні бюрократи? Схоже не поспішають. Тому без народних лобістів не обійтись!
С.Лиманов.


Немає коментарів: