вівторок, 12 травня 2020 р.

Миколаївські тхеквондисти взяли участь у Всеукраїнському конкурсі «Вір та перемагай. COVIDSTOP!»

Підбили підсумки Всеукраїнського конкурсу малюнків "Вір та перемагай. COVIDSTOP! Збережи в собі спортсмена", що проходив під егідою Федерації тхэквондо ВТФ України.
Про це повідомили на сторінці Facebook-групи «Тхеквондо ВТФ України» 7 травня 2020-го року.
Учасник конкурсу з Миколаївської області 9-тирічний Михайло Хода розповів:
- Спочатку я не розумів, чому важливо брати участь у цьому конкурсі. Я ж спортсмен, а не художник. Але потім згадав, що наш тренер Григорій Борисович Хозяінов часто повторює, що тхеквондо – це шлях до гармонійного розвитку всіх здібностей людини. Я представляв на конкурсі дві роботи. Один малюнок намалював сам. Другий - разом із мамою. Спочатку ми обговорили, який сюжет і яку ідею хочеться передати. Хотілося показати свою любов до тхеквондо і вдячність тренеру.

Тхеквондист Михайло Хода розповів, що персонаж на першому малюнку нагадує дівчинку-воїна Беа з гри для мобільних пристроїв Brawl Stars. У Беа є суперсила, завдяки якій вона може викликати рій бджіл, що уповільнює супротивника, тобто коронавірус. Беа невипадково в захисному жилеті, бо розуміє, що в неї зараз бій із супротивником, якого вона не бачить. На другому малюнку герой схожий на символ літніх Олімпійських ігор у Токіо, якого звати Міраітова. Це український друг японського Міраітови-тхеквондиста, тому він розфарбований не в біло-синю, а в жовто-синю клітинку і має таку ж суперсилу, що дозволяє йому миттєво потрапити будь-куди за допомогою телепортації. І, на мою думку, завдяки тхеквондо суперсила може з’явитися в кожного спортсмена, якщо ставити перед собою ціль.

За словами практичного психолога Оксани Янішевської, Михайло є активним учасником дистанційного арт-терапевтичного майданчика для батьків і дітей. Мета он-лайн занять із арт-терапії розвивати творче мислення дітей завдяки малюванню.

Психолог Оксана Янішевська зазначила:
- Малюнки Михайлика наповнені символізмом. Наприклад, Беа – це бджілка – символ працелюбності, самовідданої діяльності, невтомності, дисциплінованості, любові до планети. А ім’я персонажа Міраітови складається з японських слів «міраі» - майбутнє, і «това» - вічність. Це символ, що мотивує зміцнювати віру в краще майбутнє, наповнювати надіями та оптимізмом серця людей у непрості часи.

Крім того, бачимо олімпійську символіку, що свідчить про мету, якої прагне досягнути кожен спортсмен – взяти участь в Олімпійських іграх. Заклик про необхідність тримати дистанцію під час пандемії передають роз’єднані олімпійські кільця та тюльпани, що розфарбовані в кольори цих кілець. Водночас - це також символ часу, як і бджілка, як тюльпани чи квітуча сакура. Тобто кожен, хто побачить ці малюнки, вірогідно, зрозуміє, що навесні 2020-го року під час карантину тхеквондисти в усьому світі продовжують працювати над собою і створювати нову покращену версію самого себе. Важливо й те, що на обличчях героїв є ледь помітна усмішка. Отже, у них хороший настрій. А позитивні емоції спортсмена – це запорука перемоги.

Член жюрі творчого конкурсу для спортсменів тхеквондо (ВТФ), доцент Олімпійського інституту НУФВСУ Надія Височина під час вебінару «Спортсмен і самоізоляція: психологічні аспекти», що відбувся 30 квітня 2020-го року, розповіла, що конкурс малюнків зацікавив багатьох спортсменів і тренерів, тому що подібні проєкти – це спілкування однодумців, які надихають один одного рухатися вперед і самовдосконалюватися навіть за несприятливих обставин.

Надія Височина зазначила:

- Спортсменам важливо розвивати творчі здібності, бо в спорті найкраще проявляють себе ті люди, у яких активність проявляють і ліва, і права півкулі мозку. Нині одне з головних завдань спортивних психологів підвищувати мотивацію спортсменів тренуватися під час карантину. Є такий вислів, що коли в спортсмена добре розвинена воля, то він переможе, навіть якщо приречений на поразку. Карантин – це якраз і є та ситуація, коли мобілізація вольових якостей допоможе здійснити неможливе. Адже насправді від ваших зусиль залежить дуже багато. І чим більше ви зараз попрацюєте над тим, аби ретельно підготуватися до майбутніх змагань, тим краще ви зможете реалізувати себе не лише в спорті, а й у будь-якій іншій сфері життя. Тому, вірте в себе!

Ініціатори проведення конкурсу малюнків - спортивний психолог Олена Кузнєцова і тренер Андрій Стовбан. Участь у конкурсі взяли тхеквондисти з Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Харківської, Хмельницької областей та з Ірану. Учасників поділили на три вікові категорії: до 8 років, до 11 років, а також 12 років і старше. У кожній із цих категорій члени журі вибрали переможців і призерів. Спортсменам вручать відзнаки під час Чемпіонату України, що відбудеться після закінчення карантину.

За словами президента Миколаївської обласної федерації тхеквондо Григорія Хозяінова, Федерація тхеквондо (ВТФ) України нині проводить серію всеукраїнських челендж-змагань «Тхеквондо онлайн». Наприклад, 11-го травня 2020-го року оголосили переможців конкурсу, за умовами якого потрібно було записати на відео вправу «Бій з тінню».

Тетяна Бакоцька.




Немає коментарів: