пʼятницю, 13 березня 2020 р.

Реформи. Стан речей в регіоні

В перший день карантину в Одесі РПР провів перше регіональне обговорення реформ: На шляху до Вільнюса. Пропозиції громадянського суспільства до Ukraine Reform Conference2020.  Почали з реформи галузі охорони здоров'я. На відміну від тогорічного  регіонального туру РПР, сьогодні не всі мікрофони працювали коректно, та не всі кияни вітали українською мовою зібрання. А головне, тему медичної реформи в регіоні розпочали з зачитування галузевого брифа "Охорона здоров'я", який підготували столичні автори. Хоча декларували - збір думок місцевих мешканців. Після оголошення цифри у 98% "відреформованих" закладів, здавалось би інтрига вмерла. По країні під час конкурсів на
головлікарів первинної ланки лише у 18% перемогли нові люди(!) Може такі були умови?!
Профільний заступник голови Одеської ОДА наважився оголосити про "найбільшу місцеву проблему" - психіатрію. Виявляється, 1000 хворих на сьогодні, а потребують лікування в стаціонарі лише 20%. Інші - майже здорові, вони можуть мешкати вдома, а до поліклініки навідуватись тільки час від часу для терапії. Задум такий - 4 психіатричні лікарні перетворити на 2, скоротивши адмінвидатки. Непогана економія!
Головлікарів одної з найчисельніших областей України представляв очільник спортивного диспансеру, може й відмінний фахівець, але точно не найбільшого медичного закладу. Він доповів: все добре, реформа триває. Такий лейтмотив вже створився й після доповідей представників центру.
Неочікуваним "збуджувачем" спокою як ведеться, став ніби журналіст Л.Штекель, який з запалом типового громадського активіста зазначив, що реформи ніякої немає, а триває - імітація. А "під шумок" зникають міські лікарі в Одесі, й суцільна корупція в галузі. Було ще багато від нього різної інформації, яка мала ознаки безпідставної, тому організатори не дуже переймались, та за розкладом перейшли до 2-го пункту порядку денного - реформи у сфері запобігання корупції.
Як мені сподобаються регіональні "відпрацювання" громадських ініціатив підсилення реформ! Користі - майже ніякої. Комунікації с місцевими отримувачами реформованих послуг - ніякої. Доповіді обраних за випадковим принципом спікерів - малоінформативні, увага преси - майже ніякої... Все як за класичною сатирою...
Треба провести обговорення в регіонах.
А коли будемо корегувати стан речей в реформах?
Почекайте. Зараз не на часі - карантин. Потім буде урядова конференція, куди полетять за кошт донорів самі слухняні "общественники", які не заважали людям з системи ніби реформуватись.
Так було багато раз й багато років в пострадянській Україні, де бюрократи ніколи не втрачали влади. А ви кажете нові обличчя прийшли до політичного класу?
Реформувати, чи імітувати?!
С.Лиманов.


Немає коментарів: