вівторок, 14 травня 2019 р.

"Домашка" з реформ не відміняється

Напередодні третьої української конференції держав донорів в Торонто (2-4 липня) Реанімаційний пакет реформ запропанува громадянському суспільству сформувати ключові пріоритети проведення реформ до 2021. В макрорегіонах Украіни днями проходят публічні дискусії. Вчора в Одесі було гаряче.

Досвідчений модератор Тарас Шевченко, співголова Ради РПР презентував бріфи, які підготували експерти. Одеські громадські діячі, а також представник Миколаївського прес-клубу обговорювали пріоритети реформ та бріфи по них: Антикорупційна реформа, економічний розвиток, захист громадянського суспільства і свободи асоціацій в Украіні, реформу системи екологічного контролю. І якщо документи з антикорупційної реформи були майже бездоганні на думку багатьох, то з економічним блоком - жах!
Нам знову пропанують реформувати митні та фіскальні органи, термінувати податкову міліцію(вона ще в 2014-му мала піти)! Про долю малого бізнесу в документі не згадується. Невже громадянському супспільству неважливо чи будуть в новостворених громадах економічні агенти?
А саме цей документ урядники держави мають пропонувати як порядок денний на конференції в Торонто. На щастя, природні прагматики зауважили розробникам що ніяки реформи не будуть втілюватись, якщо місцевий бізнес "впаде". А макроекономічні чинники для малого бізнесу не так критичні, як відносини з державними регуляторами, чи ринок запозичень. 
Взагалі, вітчизняний громадський сектор мало дотичен справ бізнесових. Нажаль!
В громадський думці вітчизняні бізнесмени більші шкідники, ніж чиновники. Може тому, що останні роблять за бюджетні кошти багато "піару"? А дрібні бізнесмени на цьому економлять...
Здається ще є час відредагувати ітоговий варіант документу, який би чітко декларував першочергові реформи, які треба робити українцям. Економічні - стовідсотків не другорядні, та їх неможна доручати лише депутатам та чиновникам. 
Але потім - треба буде їх втілювати. А з цим - важче. "Підбурювати" на реформи мають саме представники громадянського суспільства.
Остаточний текст пропозицій по реформам до Торонто буде розміщено на сайті РПР. 
В. Головченко


Немає коментарів: