вівторок, 31 березня 2020 р.

По той бік пандемії - сайт, де зібрали фейки про коронавірус

Українські журналісти та фактчекери запустили спільну платформу з перевірки інформації про коронавірус - “По той бік пандемії”. На сайті зараз вже зібрано понад 100 перевірених матеріалів про Covid 19, які розподілені на фейки, маніпуляції та правду про пандемію.

Волонтерська ініціатива об’єднала журналістів, аналітиків та фактчекерів редакцій «По той бік новин» (ІРРП), «Без брехні», "Наші гроші. Львів", "Кавун.City", "Букви", а також незалежних фахівців-аналітиків із України та Німеччини.


До речі, якщо ви журналіст/фактчекер, який також спростовує фейки - надсилайте їх на info@coronafakes.com! Тоді їх теж розмістять на сайті!

"З початку карантину ми отримуємо від підписників десятки повідомлень на день з проханням перевірити, чи це не фейк - каже авторка ініціативи та редакторка фактчекінгового проєкту "По той бік новин" Альона Романюк.

"Велика частина фейків пов’язана з регіонами, частина - із ліками, частина - із теоріями змови та нагнітанням паніки. Я зрозуміла, що нашою командою ми не зможемо спростувати та перевірити все, тому попросила колег про допомогу. Коли перевірених побрехеньок стало більше, ніж пів сотні, ми вирішили запустити спільну платформу, де будуть зібрані усі перевірені публікації та спростовані фейки", - пояснює вона.

Інформація на сайті відзначається простотою подачі, розмовною мовою та легкістю сприйняття. В усіх матеріалах кожна теза підкріплена лінком на першоджерело або поясненням визнаних (а не псевдо) експертів. Також автори ініціативи пропонують список достовірних джерел про коронавірус - ВООЗ, МОЗ, урядовий сайт Covid 19 та інші.

Усі користувачі можуть надсилати інформацію на перевірку, скориставшись формою на сайті або одразу писати на сторінку "По той бік новин".

Сайт-платформу безкоштовно розробили колеги із видання "Букви".

Контактна особа: Альона Романюк
 info@coronafakes.com  


Немає коментарів: