середу, 11 березня 2020 р.

Вода та зміни клімату

На півдні зазвичай води нікому не вистачає. На зрошення ланів - треба, пити хочуть тварини та люди. А температури все підвищуються, випари збільшуються. 2019 рік був на планеті найтепліший за 60 останніх років. В 2020 році рекорди зими +3 градуса по всіх показниках в Україні. Все це - антропогенні дії людини. За викидами СО2 - підтверджуються самі песимістичні прогнози. Опади знижуються майже на 10%. А ще - підвищення рівня світового океану, завдяки таненню льоду. Суходоли будуть  втрачати гектари. Треба змінювати стратегії господарювання в нашому регіоні. А перш за все сконцентруватись на збереження екосистем
гирла річок Дунаю, Дністра, Південного Бугу, Дніпра та Інгулу, обмеження сільськогосподарської діяльності по берегах. Вчені-екологи наголошують, що річки можуть "врятувати" якість середи помешкання, але треба переглядати функціонування водосховищ та лиманів.
Тепер, коли ви почнете обурюватись шквалом, або буревієм - порахуйте скільки углеводородного палива спалили ваша родина за минулий рік. А ще, скільки дерев ви посадили за своє життя?
Вчені екологи, гідрологи зібрались в Одеській національній науковій бібліотеці на круглий стіл "Вода та зміни клімату - прискорення дій" щоб напрацювати рецепти збереження водно-болотних територій. Здається, рівновагу можна зберегти якщо користування природною водою вести ощадливо.  Громади, що мешкають по берегах річок, лиманів повинні почати наукове відновлення екосистем, що відтворювати різноманітність біологічних видів. Серед сільських громад півдня Одещини (озеро Каракал)вже розроблені плани адаптації з урахуванням підвищення температур. В Орловку в дельту Дунаю навіть завезли водяних буйволів, як приклад екологічно-дружніх відновлюваних дій.
Шукаємо шляхи адаптування до змін клімату - іншого екологічного виходу для нашого біологічного виду немає.
В.Інгульский.


Немає коментарів: