неділю, 8 березня 2020 р.

“ТОП 20 корупційних схем на місцях – які вони та як їх здолати”

В Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація Посібника “ТОП 20 корупційних схем на місцях – які вони та як їх здолати”.

Зі стартом реформи децентралізації місцеві громади отримали більші місцеві бюджети, а разом з тим і корупційні ризики щодо розпоряджання коштами. Для ефективного використання коштів має бути забезпечено належний державний, муніципальний та громадський контроль в умовах тісної співпраці муніципалітетів та громадянського суспільства.


Як правило, представники громадськості та ЗМІ знають про наявні корупційні схеми / зловживання на місцях, але їм не завжди вдається їх здолати. До схожої ситуації потрапляють і доброчесні представники місцевої влади, які хочуть подолати корупційні схеми, але не завжди мають повну інформацію про ті корупційні ризики та практики, що мають місце в їхній зоні відповідальності.

Тому, задля сприяння ефективній антикорупційній співпраці громадських активістів та органів місцевого самоврядування, експерти “Разом проти корупції” разом із партнерами створили покрокові рецепти боротьби та запобігання найпоширенішим корупційним схемам та зловживанням на місцях, що увійшли до презентованого Посібника “ТОП 20 корупційних схем на місцях – які вони та як їх здолати”.

Як випливає з назви, до посібника увійшли 20 найпоширеніших схем, визначених згідно з пропозиціями громадських організацій-партнерів, інформацією зі ЗМІ та на базі звернень громадян. Ці схеми стосуються різних сфер: від суто міських проблем, як то зовнішня реклама, до питань конфлікту інтересів керівників комунальних підприємств. Деякі з них діють з причин зарегульованості законодавства, деякі – навпаки, через законодавчі прогалини, якими уміло користуються недоброчесні управлінці.

Посібник містить опис та пропозиції подолання схем щодо таких тематик як:



Депутатські фонди


Надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки за хабар


Неефективне використання комунального й державного майна


Конфлікт інтересів депутатів місцевих рад при здійсненні закупівель на рівні органів місцевого самоврядування


Практику непрямого підкупу правоохоронців фінансуванням «соціальних потреб» коштом місцевих бюджетів


Створення комунальних підприємств як спосіб виведення коштів місцевих бюджетів.


Корупційні ризики у сфері розміщення літніх майданчиків


Корупційні зловживання у сфері зовнішньої реклами та реклами на транспорті.


Корупція в дитячих садочках


Проблемні питання у сфері паркування


Корупційні ризики, спричинені неврегульованістю процедур на ринку маршрутних перевезень


Надання дозволів на розміщення засобів пересувної та сезонної торгівлі

Опис кожної з 20 схем починається з визначення проблеми та недоліків нормативного регулювання, а також містить перелік кроків, що мають бути здійснені для того, щоб подолати визначену корупційну схему на трьох рівнях: на рівні місцевої влади (електронні інструменти, управлінські рішення тощо), центральному та на рівні громадськості та журналістів. Електронна версія посібника також містить посилання на додаткову інформацію щодо кожної зі схем.

Звісно, перелік таких кроків не є вичерпним та остаточним – пропонується вектор руху. Вказані рекомендації мають бути адаптовані до конкретного міста, його політики розвитку. А ті проблеми, що потребують вирішення на центральному рівні, мають об’єднати зусилля як місцевих політиків, так і громадянського суспільства.



Комунікаційний менеджер проекту: Філіп Альїд,






Посібник “ТОП 20 корупційних схем на місцях

– які вони та як їх здолати”

доступний за посиланням - http://bit.ly/posibnykTOP20 та QR-кодом


Немає коментарів: