четвер, 13 лютого 2020 р.

Відкриті бюджети шкіл - шах корупції

Скільки років вже говоримо про інтернет-присутність українських шкіл у всесвітньої павутини? А дотепер - 52% шкіл в державі не мають банального сайту. Але треба вже не наздоганяти сучасність, а випереджати. Днями в Миколаєві завершується соціальний проект «Прозорі шкільні бюджети». Проєкт передбачав залучення громадян, насамперед батьків школярів, до планування і контролю бюджетів навчальних закладів. Як це робити? Найбільш зручно - через інтернет.
Ні для кого не є таємницею, що гроші батьки в школу приносять 2(два) рази. Один раз - через податки на утримання освітньої галузі, другий - зі своєю дитиною в якості матеріальної допомоги конкретному закладу/класу. 
В серпні 2019 року Миколаїв став 14 містом в Україні, яке приєдналось до Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл «Open School in UA».  На сьогодні спостерігається позитивна динаміка: якщо рік тому із 63 робочих веб-сайтів шкіл фінансові сторінки були лише на 44-х, то станом на 10.02.2020 цей показник збільшився до 62. На початку 2019 року лише 24 школи публікували в мережі Інтернет відносно якісні фінансові звіти. Сьогодні цей показник збільшився майже вдвічі: зараз таких шкіл 41. https://openschool.in.ua/
Подивиться сайт тієї школи де навчається ваша дитина, або рідні.
Проєкт тривав майже рік. За цей час ініціативна група миколаївців створила громадську коаліцію «За прозорі шкільні бюджети» до якої увійшло 47 мешканців нашого міста. Виконавці проекту організували і провели 20 інформаційно-просвітницьких заходів для освітян і батьків. Запрошені експерти навчили учасників цих тренінгів навичкам моніторингу бюджетів з використанням сучасних цифрових інструментів. Фахівці та волонтери Учбово-методичного центру захисту прав людини провели три аналітичних дослідження прозорості і доступності фінансової інформації на веб-сайтах миколаївських шкіл. Використовуючи результати цих досліджень, громадські активісти розпочали масштабну кампанію громадської дії, яка триває.
Зараз вже треба вести мову про ефективність використання цих грошей, щоб в 101-й раз не "закуповувати" телевізор, чи нову дошку.
«Наш проєкт закінчується, але кампанія громадської дії триває. Цим проєктом ми створили підґрунтя для подальшої роботи з моніторингу бюджетних і приватних коштів. Так, влітку минулого року наші активісти долучились до коаліції «Громадська префектура», яку заснував Фонд розвитку міста Миколаєва. Використовуючи відкриті дані громадські префекти вже почали роботу з виявлення фактів неефективного використання коштів шкільними адміністраціями та ймовірних випадків подвійного фінансування одних і тих саме заходів з бюджету та за рахунок благодійних внесків батьків школярів. Ми ініціювали обговорення з усіма зацікавленими сторонами пропозицій, які надалі громадські префекти нададуть органам влади і місцевого самоврядування» - зазначив координатор проєкту Борис Кудар.
Якщо корупційні прояви мали місце в освітніх закладах, то й антикорупційні дії повинні бути найбільш дієвими саме тут.
В.Головченко.



Немає коментарів: