вівторок, 18 лютого 2020 р.

Бібліоніч в Одесі




Бібліоніч 2020 в Одесі відбулась в найстарішій в місті Національній науковій бібліотеці. Саме у Міжнародний день дарування книг в ОННБ відбулася світська вечірка «Ніч у бібліотеці «Поетика кохання». І хоча останні роки цей день (закоханих) звично використовують комерційні заклади в маркетингових цілях, зали книгозбірні заповнили містяни усіх вікових категорій. Від онуків, до бабусь з дідусями. Людей привабила можливість неформального спілкування, як то кажуть "без каси". Усі охочі могли брати участь у різноманітних творчих
турнірах, наприклад інтелектуальна гра "Що? Де? Коли?", презентаціях, квестах, майстер-класах, виставках. Відбувалась й благодійна акція по залученню коштів на проєкт "Litera" - облаштування літнього  книго майданчика читання.

Діти робили власноруч витинанки та грали на комп'ютерному столі, дорослі - слухали музику, читали вірші та коштували глінтвейн у затишному бібліотечному дворику, біля дерева "щастя", дивились кіно та брали участь у миттєвих побаченнях.
- Ми хотіли щоб нашим друзям, клієнтам - читачам було в цей вечір особливо затишно, відмітила генеральний директор бібліотеки Ірина Бірюкова. - Вони приходили й дарували нам книжки, а ми їм свою увагу, та любов. 

Здається, цей незвичний захід, який бібліотека проводить вдруге вже починає сподобатись одеситам. Клієнтоорієнтованість - це зазвичай риса гарного бізнесу, але і сучасний заклад культури повинен вибудовувати з потенційними клієнтами "теплі" стосунки. Саме цей приклад чудово продемонстрував колектив бібліотеки, який у свій вихідний день працював для містян значно довше ніж звичайно. 

Цінним були ще приклади колаборації. Дитячі та юнацька бібліотеки міста взяли участь у створенні вечірки. А ще - молоді, талановиті виконавці з дитячої музичної школи П.Столярського, самодіяльні барди, дизайнери модельєри. Разом було створено більше десятка локацій творчого дозвілля. ОННБ стає справжнім громадським простором куди люди линуть не тільки за знаннями, а й з емоціями. Розширення пропозицій - тренд часу.

Тисячі яскравих світлин розійшлось з вечірки соціальними мережами. Багато дітей тепер точно не будуть бояться йти в бібліотеку.

В.Головченко. фото автора


Немає коментарів: