суботу, 16 листопада 2019 р.

"Правдиве радіо" на захисті прав людей


Команда проєкт «Правдиве радіо» підбила підсумки роботи із захисту миколаївських пенсіонерів від пропаганди. Цей проєкт стартував в лютому 2019 і спочатку був спрямований на залучення людей похилого віку до викриття порушень виборчого законодавства під час президентських та парламентських виборів в Україні. Для цього створено цикл з 20 радіопередач на основі реальних кейсів про порушення виборчого права. Зазначені радіопередачі виходили в ефір протягом 5 місяців - з березня по липень. А, вже після виборів команда проєкту змінила формат «Правдивого радіо» і протягом наступних 4 місяців висвітлювались порушення прав осіб поважного віку, такі як ейджизм, дискримінація за віковою ознакою та інші. Загалом, в ході проєкту було підготовлено 24
радіопередачі, у т.ч. 21 кейс на основі реальних історій пенсіонерів, чиї права були порушені*. Підготовлені в ході двох спеціальних тренінгів** молоді юристи і журналісти навчили пенсіонерів дотримуватись законодавства, спостерігати за виборами і виявляти порушення.

«Всього у проєкт взяли участь 58 волонтерів і залучених фахівців. Підготовлені ними радіопередачі виходили на частоті 92FM в Миколаєві і 105,9FM – в Первомайську. Охоплення цільової аудиторії склало близько 140 тисяч осіб. Це – майже половина всіх пенсіонерів, які постійно проживають на території Миколаївської області. Кожну історію коментували фахівці – юрист і політолог. Ми розповідали пенсіонерам, як захищати свої права та не порушувати виборче законодавство. Наші волонтери навчили їх спостерігати і виявляти такі порушення» - розповів координатор проєкту Борис Кудар.

Організатори прес-конференції повідомили про досягнення головної мети проєкту «Правдиве радіо» – кількість порушень прав пенсіонерів зменшилась***.

На підтвердження цього, юрист проекту Вадим Мельников зазначив: «Громадяни стали більш пильними і нетерпимими до порушень виборчого законодавства. Так, наприклад, після виходу перших чотирьох радіопередач напередодні першого туру президентських виборів, кількість повідомлень в поліцію про такі порушення збільшилась на 36% (зі 104 до 163). Тоді поліцейські відкрили 4 кримінальні провадження і склали 32 адміністративні протоколи. А, надалі – в ході другого туру голосування, в період коли вийшли в ефір наступні 4 радіопередачі «Правдивого радіо», таких порушень стало вдвічі менше: поліція зареєструвала лише 55 таких повідомлень. Таким чином, пильні пенсіонери, які слухали «Правдиве радіо», внесли вагомий внесок у зменшення кількості правопорушень на території Миколаївської області під час першого і другого туру виборів Президента України».

Команда проекту має намір продовжити цю роботу і надалі працювати в напрямку підвищення обізнаності осіб поважного віку про їх права і способи захисту від маніпуляцій і пропаганди.

Учбово-методичний центр захисту прав людини HRTC – недержавна, некомерційна, неприбуткова громадська організація, заснована в травні 2012 року. На сьогодні Центр HRTC вже реалізував шість соціальних проєктів в сфері нейтралізації деструктивного впливу пропаганди на населення південних і східних областей України.

Проєкт «Залучення людей похилого віку до викриття порушень виборчого законодавства під час президентських та парламентських виборів в Україні» (Правдиве радіо) реалізовано за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Democracy Grants Program of the U.S. Embassy to Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government. Юридичний супровід проекту здійснює юридична фірма «Студіо Лєгалє».



Немає коментарів: