середу, 30 жовтня 2019 р.

Наново – курс для питливих дорослих


Вчитись дорослим стає модною справою. В кожному великому місті працюють різні курси для людей 3-го віку. Майже всюди – це приховані курси користувачів ПК для тих, чия юність минули без комп’ютера. В Івано-Франківську зустрів об’яву програми «Наново», цілої освітньої платформи для дорослих. В суботу після обіду завітав до обласного інституту післядипломної освіти, на базі якого проходять курси. Більш як 40 осіб різного віку й фаху зустрів в залі з ноутбуками.


Проект «НАНОВО:навчання після 45» розроблений та реалізується громадською організацією «Інша Освіта» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Участь в програмі безкоштовна. Для забезпечення обміну досвідом між поколіннями 20% місць зарезервована за учасниками молодше 45 років.


В першій частині курсу під менторським супроводом спеціалістів провідних ITкомпаній міста(філіалів) та фрілансерів учасники дізнались про світ високих технологій, як там все побудовано. Потім – напишуть свої перші строки коду. Для них будуть ще тренінги з критичного мислення. А в 3-й частині (увага) заплановане навантаження моторики. Учасники курсу будуть своїми руками майструвати з дерева, малювати праскою, друкувати на тканині. Залучена досвідчена експертка з боснійської мистецької організації. 


За дігітальною компонентою 8 команд вже розробили свої проекти й почали над ними працювати в наступні 7 тижнів. До речі, проекти різні – від електронної біржі фрілансу до он-лайн програми створення орнаментів для вишивки, до бази активних пенсіонерів/рок, які збиратимуться разом для різних активностей, та сайту з методами розвитку пам’яті.
Буду з цікавістю моніторити результати цього навчального проекту. А IT- компанії південних міст могли б перейняти досвід, а не в 101-й раз переманювати одна в одної юні "мозки". Серед досвідчених людей з іншим фахом є майбутні якісні члени команд розробників, наприклад - PM, які точно не виходять з вітчизняних вишів.
В.Головченко.



Немає коментарів: