вівторок, 15 жовтня 2019 р.

Які футбольні команди будуть завтра?

Чому стереотипи щодо соціальних ролей жінок та чоловіків домінують в житті українців? Наприклад, чому футбол рахують чоловічою справою? В той час як є в Європі міста, де любов та залученість у футбол допомагають громадам долати соціальні вади, налагоджувати колаборації. Футбол - це не тільки спорт досягнень, но й засіб соціалізації всіх мешканців міст. Кажуть, на Івано-Франківщіні в кожному селі є церква і футбольна команда.  Тому логічно що саме тут відбулась перша національна конференція #ФутболДляНеї, яку успішно провела місцева благодійна організація "Ліга толерантності".


Мета конференції #FootballForShe (#ФутболДляНеї) - внести до порядку денного загальну підтримку доступної і рівної участі дівчат та жінок у футбольних середовищах по всій Україні.  Відмінність цього заходу, що відбувались не лише спортивні змагання, но й круглі столи, зустрічі,  та презентації. Зіграли також й у футбол в змішаних командах. Подивились матч місцевої команди "Прикарпаття".

Посилення лідерської ролі дівчат та жінок на футбольному полі та за його межами залежить в першу чергу від активісток, в спорті й суспільному житті. Про це  говорили на конференції спікерки: учасниці Саміту з соціального футболу в Кельні (Німеччина), тренерки та гравчині та місцеві активісти.

Запросили на панель учасників конференції й в місцеву філію Футбольної федерації України, де продовжили генерувати протидію дискримінації на основі статі. Познайомились навіть з жінкою - рефері ФІФА.

Модератор заходу - Олександр Фомічов, тренер з соціального футболу та символ кампанії УЄФА #EqualGame (Рівна Гра) гадає що представники 11 регіонів України, які взяли участь в конференції, продовжать торування толерантного ставлення до формування футбольних команд.

Цікава та змістовна презентація Микити Філіпов з "Шахтар-cоушл" про роботу про роботу з дівчатами та хлопцями, включно з дітьми з інвалідністю, гранда вітчизняного футболу, довела що без встановлення толерантності на газоні далеко не підеш. Зараз видатні клуби створюють навкруги поля з м'ячем екологічну систему відносин, встановлених на довірі.

Цей приклад, мабуть, треба застосовувати й на Сході України. Почали з Заходу, але є надія що рух за встановлення рівноправ'я на футбольних майданчиках посилиться по всій країні. А з ним - толерантність во всіх сферах життя встановиться.

В.Головченко. 
Фото О. Фомічова та Т. Гашевського.


Немає коментарів: