понеділок, 8 липня 2019 р.

Майстер-клас Майкла Бейзера на ОМКФ: сценарний кейс серіалу "Чорнобиль"


Як сценаристи HBO розповіли відому всьому світові трагічну історію так, що від екрану не відірватися? Чому "Чорнобиль" став найрейтинговішим серіалом в історії за версією IMDb? Про це та структуру міні-серіалу – на майстер-класі голови сценарного та продюсерського факультету Ванкуверської кіношколи 16 липня на ОМКФ


Майкл Бейзер (Michael Baser) – сценарист та шоуранер, чий досвід в індустрії налічує майже чотири десятиріччя.

За свою багаторічну кар’єру він встиг попрацювати з такими великими компаніями як 20th Century Fox, Universal Pictures, Disney, Columbia TriStar та Warner Brothers. До того ж, вже багато років пан Бейзер очолює сценарний та продюсерський факультет Ванкуверської кіношколи (Vancouver Film School) – одного з найпрестижніших світових закладів післядипломної освіти у галузі аудіо-візуальної індустрії.

Ванкуверська кіношкола вже кілька років співпрацює з KYIV MEDIA WEEK (KMW) – щорічним київським міжнародним медіафорумом, який в свою чергу є інформаційним партнером Одеського міжнародного кінофестивалю (ОМКФ).

І саме в рамках секції “Майстер-класи та творчі зустрічі” ОМКФ за підтримки KMW та Ванкуверської кіношколи 16 липня відбудеться сценарний майстер-клас Майкла Бейзера, присвячений сценарію міні-серіалів на прикладі феноменально успішного проекту HBO "Чорнобиль".

"Чорнобиль" – найретинговіший серіал в історії за версією авторитетного порталу IMDb. Зараз його рейтинг складає 9,6 балів з 10 (для порівняння: в "Гри престолів" – 9,4 бала). До того ж, проект, обраний паном Бейзером у якості кейсу для його майстер-класу, щільно пов’язаний з Україною: не лише темою, але й тим, що до його створення долучилися дві українські компанії – студія Postmodern (FILM.UA Group) та продакшн Radioaktive Film.

Вражаюча реалістичність та історична достовірність – безумовно, важливі складові успіху проекту. Проте, є ще одна чи не найголовніша складова – справжні, живі герої, яким співчуваєш, яких відчуваєш і чиї образи засновано на реальних учасниках подій.

До того ж, жанр міні-серіалу теж можна вважати запорукою успіху "Чорнобиля". Чим відрізняється цей жанр від фільму чи серіалу і як правильно розставити акценти в сценарії кожного епізоду – це ті секрети професії, які пізнають студенти Ванкуверської кіношколи. Саме ними і поділиться Майкл Бейзер на своєму майстер-класі "Чорнобиль": Створення персонажів, що оповідають важливі історії".

"Ваші герої мають стати людьми, до яких глядачеві не байдуже, – формулює Майкл Бейзер основне правило потужного сценарію. – Ви маєте створити емпатичних персонажів. Вам потрібно бути маніпулятором, – маніпулювати аудиторією так, аби вона переймалася за когось, кого не існує. Безумовно, потрібен рушійний конфлікт, – без нього історії не буде взагалі. Проте важливо пам’ятати, що будь-який серіал в першу чергу побудовано на людських стосунках".

Про те, як будувати ці стосунки так, аби глядачі вам вірили і проживали життя разом з вашими героями, – 16 липня о 13.00 у фестивальному центрі "Родина" в залі "Cosy Hall" на майстер-класі всесвітньо визнаного експерта зі сценарної майстерності Майкла Бейзера.


Немає коментарів: